Kremlj: Kosovo - duh iz boce Zapada

Moskva -- Deklaracija nezavisnosti koju je usvojio parlament na Krimu je potpuno legitimna, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Izvor: B92
Podeli

"Rusija će potpuno poštovati slobodnu volju koju će narod na Krimu iskazati na referendumu, na koji su pozvani i strani posmatrači", poručeno je iz Kremlja.

Govoreći o "kosovskom presedanu", koji se spominje i u prvom pasusu krimske deklaracije, Mihail Margelov, predsedavajući Odora za inostrane poslove Ruske Federacije, kaže da je to "duh iz boce koji je oslobodila Evropa".

"Kosovski presedan je planiran i odobren od Zapada, tako da je taj duh samoopredeljenja iz boce na slobodu pustila Evropa, a ne Rusija", rekao je Margelov. prenosi Itar-tas.

Krimski parlament proglasio je danas deklaracijom nezavisnost tog poluostrva od Ukrajine uoči referenduma o pripajanju te teritorije Rusiji, koji će se održati nedelju.

Deklaracija nezavisnosti Autonomne Republike Krim i Sevastopolja u prvom pasusu se poziva na slučaj Kosova i mišljenje Međunarodnog suda pravde iz 2010.

Donji dom ruskog parlamenta Duma razmatraće 21. marta predlog zakona o pripajanju stranih teritorija koje izraze takvu želju, kao što je to sa Krimom.

Istovremeno, ukrajinski parlament je izglasao suspendovanje referenduma o budućnosti Krima, koje je Vrhovni savet Krima zakazao za 16. mart.

Kako javljaju ruske agencije, vazdušno-desantne jedinice ruske vojske počele su danas u centralnom delu Rusije opsežne vežbe sa oko 3.500 padobranaca

Ruska vlada ističe potrebu "poštovanja prava građana Krima da nezavisno odluče o svojoj sudbini u skladu sa normama međunarodnog zakona".

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu