Kijev unapred "ukinuo" referendum

Kijev -- Ukrajinski parlament je danas izglasao suspendovanje referenduma o budućnosti Krima, kojeg je Vrhovni savet Krima zakazao za 16. mart.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ukrajinski parlament je pozvao Vrhovni savet Krimske Autonomne Oblasti da do 12. marta ponovo razmotri svoju odluku o raspisivanju referenduma i da je "uskladi" sa ukrajinskim i krimskim ustavom, prenosi agencija Ukrinform.

U slučaju da Krimski vrhovni savet ne postupi po ovom nalogu, ukrajinska Vrhovna rada je u svojoj rezoluciji zapretila kako će pokrenuti postupak za prevremeni prestanak njegovih ovlašćenja.

U međuvremenu su parlamentarci Autonomne Republike Krim danas usvojili Deklaraciju o nezavisnosti Krima, javlja agencija Interfaks.

Ovaj dokument je potreban za sudske postupke, kao deo pristupa Krima Rusiji, kao i za referendum o Krimu, ističu ruski mediji.

U donjem domu ruskog parlamenta - Dumi, danas će poslanici raspravljati o predlogu zakona kojim bi bilo omogućeno da se ukrajinski autonomni region Krim pridruži Rusiji, izjavio je poslanik vladajuće stranke Ujedinjena Rusija Vjaćeslav Nikonov.

On je rekao da će se o tom predlogu zakona raspravljati i verovatno će biti predlagani amandmani do 17. marta, a o njemu će se glasati 21. marta, preneo je Glas Rusije.

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu