Poverenica osudila pretnje GSA

Beograd -- Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije je osudila pretnje smrću aktivistima i aktivistkinjama Gej-strejt alijanse (GSA).

Izvor: Beta
Podeli

"Nadležni organi moraju hitno da reaguju, pronađu i procesuiraju počinioce", navela je Nevena Petrušić u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da takve pretnje nasiljem moraju biti rigorozno sankcionisane, jer je to siguran način da se stane na put široko rasprostranjenoj diskriminaciji, napadima i govoru mržnje kojima su gotovo svakodnevno izloženi pripadnici i pripadnice LGBT populacije.

"Koliko je u Srbiji raširena homofobija, govore i podaci iz poslednjeg istraživanja poverenika za zaštitu ravnopravnosti", istakla je Nevena Petrusisć.

Poverenica je navela da to istraživanje pokazuje da je u odnosu na prošlu godinu još više porasla socijalna distanca prema LGBT osobama: osam od 10 građana i građanki Srbije ne želi ih u porodici, svaki drugi ih neće za prijatelja, a svaki treći za komšiju.

"Zbog toga je potrebno da svi državni organi hitno i neodložno intenziviraju rad na menjanju stavova i suzbijanju predrasuda prema LGBT osobama i promovisanju ljudskih prava i tolerancije", istakla je Nevena Petrušić.

GSA je juče policiji prijavila poziv sa mobilnog telefona tokom koga su njenim aktivistima izrečene otvorene pretnje smrću.

Pretnje smrću predstavnicima GSA danas je osudio i zaštitnik građana Saša Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 154 idi na stranu