"Krim oformio vojsku zbog zaštite"

Simferopolj -- Krimski premijer Sergej Aksjonov izjavio da je Krim oformio svoju vojsku, kako bi zaštitio građane od naoružanih grupa koje su ilegalno prisutne na poluostrvu.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Vrhovni sovjet (parlament) me je ovlastio da formiram oružane snage zbog prisustva ilegalnih naoružanih snaga na Krimu", rekao je on, a prenosi Itar tas-s.

Aksjonov je istakao da su krimske oružane snage stvorene u skladu sa zakonom i po odluci parlamenta i dodao da je vojska podređena lično njemu, kao premijeru.

"Kada se završi reorganizacija najviših vladinih tela, nadležnost nad vojnim jedinicama preuzeće Vrhovni sovjet Republike Krim", precizirao je on.

Aksjonov je dodao da će u slučaju da se Krim pripoji Rusiji, njegove oružane snage biti inkorporirane u rusku armiju, a kada se formira krimska mornarica, ona će takođe biti uključne u ruske oružane snage.

Ako građani Krima na referendumu odluče da se pripoje Rusiji, ukrajinski vojnici, koje su trenutno blokirali pripadnici krimske samoodbrane, moraće ili da napuste Krim, ili da polože zakletvu na vernost Krimu ili Ruskoj Federaciji, poručio je Aksjonov.

Vlasti Krima pozvale su danas Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju da pošalje posmatrače koji bi u nedelju, 16. marta, pratili tok održavanja referenduma o pripajanju tog regiona Rusiji.

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu