Krim zove OEBS da prati referendum

Sevastopolj -- Vlasti Krima pozvale su OEBS da pošalje posmatrače koji bi u nedelju, 16. marta, pratili tok održavanja referenduma o pripajanju tog regiona Rusiji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako se navodi, poziv OEBS, sa sedištem u Beču, uputio je parlament Krima.

Proruske snage su poslednje nedelje u više navrata sprečile posmatračku misiju OEBS da uđe na Krim, uz obrazloženje da nisu dobili dozvolu za ulazak, podsetila je agencija Rojters.

Krimski premijer Sergej Aksjonov je izjavio da su pripreme za pripajanje Krima, crnomorskog poluostrva na jugu Ukrajine, Rusiji već počele.

Aksjonov je za RIA Novosti rekao da će Krim biti spreman da počne sa upotrebom ruskog zakona nekoliko meseci posle referenduma, a da krimsko ministarstvo finansija već pravi plan za prelazak na rusku rublju.

Očekuje se da će na referendumu na Krimu, gde etnički Rusi čine oko 60 odsto stanovništva, većina glasati za otcepljenje, čime će se stvoriti uslovi da Moskva pripoji tu oblast svojoj teritoriji.

Aksjonov je, takođe, obećao da ukrajinski više neće biti zvanični jezik ako se Krim pripoji Rusiji.

Prema njegovim rečima, za održavanje referenduma bi moglo da bude potrošeno do 1,8 miliona dolara.

Vrhovni sovjet (skupština) Krima doneo je pre četiri dana načelnu odluku o stupanju te autonomne republike kao subjekta federacije u sastav Ruske Federacije.

Krimski parlament 27. februara raspustio je prethodnu vladu i izabrao Sergeja Aksjonova za premijera umesto Anatolija Mogiljova.

Prema statističkim podacima iz decembra, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i krimskih Tatara (12,1 odsto).

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu