Kacin: Otkriti pozadinu ubistva

Sarajevo -- Izvestilac EP za Balkan Jelko Kacin očekuje otkrivanje nalogodavaca ubistva premijera Đinđića, ocenjujući da u srpskom rukovodstvu postoji volja da se to desi.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Očekujem da se to desi. Ja mislim da to nije moguće izbeći. Mislim da je i političkim opcijama u Srbiji jasno da je to nemoguće i da zato postoji volja da se to desi", rekao je Kacin za sarajevski portal Klix.ba. povodom 11. godišnjice od atentata na Zorana Đinđića.

On, međutim, nije želeo da spekuliše o pozadini tog atentata i o tome šta bi ona mogla da otkrije. "Ono što sam ja poručio jeste da treba u traženju pozadine ostvariti i punu saradnju između organa pravosuđa susednih država i Srbije. Uključujući i Bosnu i Hercegovinu", istakao je.

Kacin nije želeo da govori o tome hoće li pozadinu slučaja Đinđić istraživati nadležno tužilaštvo u Srbiji ili će biti formirana posebna istražna komisija ili pak parlamentarna komisija. To je stvar Srbije, smatra Kacin, uveren da rezultata te istrage mora biti.

Premijer Srbije ubijen je u atentatu koji su 12. marta 2003. u Beogradu izvršili pripadnici "zemunskog kriminalnog klana". Nekoliko sati nakon što je u 12.20 sati Đinđić ubijen, Vlada Srbije proglasila je vanredno stanje, a kao počinitelji odmah su osumnjičeni pripadnici "zemunskog klana", između ostalog i zato što je Đinđićeva vlada toga dana trebalo da izda nalog za hapšenje nekoliko pripadnika ove kriminalne grupe.

Za veme vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003, u policijskoj akciji "Sablja" uhapšeno je 11.665 osoba.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS).

strana 1 od 7 idi na stranu