Dodik preko Tadića ruši Vučića?

Banjaluka -- Predizborna kampanja "prelila se" u Republiku Srpsku, gde Milorada Dodika optužuju da pomaže Borisu Tadiću, na štetu SNS i Aleksandra Vučića.

Izvor: Tanjug
Podeli

Iako su ti navodi već demantovani iz Dodikovog kabineta, polemika se ne stišava, a najnovije reagovanje došlo je od predsednika ogranka SNS u Srpskoj, Hadži Jovana Mitrovića, koji ocenujuje da vlast u Banjaluci preko opozicionih partija u Srbiji zapravo pokušava da zaustavi borbu protiv kriminala i korupcije u Srpskoj.

Mitrović, naime, tvrdi da Dodikova SNSD radi na štetu Vučićevih naprednjaka finansiranjem izbornog materijala za Tadićevu NDS i to preko zvorničke firme “Daž”, koja se, inače, bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda.

“Ni manje, ni više nego 800.000 plakata koji su isporučeni iz Republike Srpske prema ovoj političkoj opciji samo sa jednim ciljem - da potpomognu opozicione partije u Srbiji da SNS ne bi došao do mogućnosti da se izbori sa kriminalom koji je uvezan sa Republikom Srpskom i BiH", rekao je Mitrović.

Optužbe opozicionih stranaka u Srpskoj upućene Dodiku počele su kada je lider DSS-a Vojislav Koštunica boravio u Andrićgradu, gde su mu domaćini bili reditelj Emir Kusturica i predsednik Srpske.

Najuticajnije opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS) saopštila je tada da se Andrićgrad, čiju izgradnju finansiraju građani RS, po ko zna koji put koristi za političku promociju predsednika Srpske.

“Nažalost, ovaj sastanak u jeku izborne kampanje u Srbiji pokazuje da Milorad Dodik nije naučio lekciju sa prošlih izbora u Srbiji, kada se otvoreno i na najgrublji način mešao u izborni proces, dajući bezrezervnu podršku Borisu Tadiću", navodi se u saopštenju SDS-a, čiji je lider Mladen Bosić.

Bosić je nedavno zajedno sa Dodikom bio kod Vučića na konsultacijama povodom nemira koji u više gradova Federacije BiH i Sarajevu traju gotovo mesec dana, a u jednom trenutku poprimile su i rušilački karakter.

“Dodik je ponovo pokazao dvoličnost svoje politike. Dok s jedne strane ne bira sredstva da se dodvori i slika s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom vladajućeg SNS-a Aleksandorm Vučićem, s druge strane 'ispod žita' na sve načine želi da potkopa aktuelnu vlast u Srbiji", rekao je Bosić.

On je, kako je saopštila njegova SDS, ocenio da Dodiku, za kojeg navodi da ima veze sa tajkunima u Srbiji i "milionima koji su iz Republike Srpke izneseni", "ne odgovara nikakva vlast u Srbiji koja za prioritet ima borbu protiv korupcije i kriminala”.

I opozicioni Narodni demokratski pokret (NDP) optužuje Dodika da je “itekako uključen u aktivnosti koje imaju za cilj rušenje Aleksandra Vučića”.

“Ovakvo ponašanje je štetno i destruktivno po sveukupne srpsko-srpske odnose, a Milorad Dodik je direktni krivac za moguće posledice koje bi mogle proisteći iz ovog neodgovornog čina”, saopštio je NDP.

Predsednik Srpske Dodik sve to demantuje: "Nemam nikakvog kontakta sa bilo kojom strankom u Srbiji, ni na koji način ne želim da se mešam u izbornu kampanju".

On je odbacio kao netačne i zlonamerne informacije pojdinih medija da je platio štampanje plakata za Tadićevu NDS.

"Uostalom, rezultat izbornog procesa u Srbiji je potpuno izvestan, jer je prema svim anketama pobeda Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke neprikosnovena. Tu pobedu niko i ništa neće ugroziti", istakao je Dodik u izjavi za Tanjug.

Tadić je danas takođe demantovao navode o Dodikovoj podršci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1394 idi na stranu