GSA poslala upitnike strankama

Beograd -- Gej-strejt Alijansa (GSA) saopštila da je učesnicima izbora u Srbiji poslala upitnike da bi utvrdila njihov stav prema ljudskim pravima LGBT zajednice.

Izvor: Beta
Podeli

GSA je upitala stranke šta su uradile na poboljšanju statusa LGBT zajednice od prethodnih izbora 2012. godine, šta smatraju glavnim izazovima i prioritetima kada su u pitanju ljudska prava LGBT osoba, da li podržavaju pravno regulisanje imovinskih odnosa, zdravstvenog osiguranja i drugih pitanja od značaja u istopolnim zajednicama, i zbog čega bi LGBT osobe na izborima trebalo da glasaju za njih.

Upitnici su deo akcije Alijanse pod nazivom "Tvoj glas, tvoje sutra", a javnosti će biti predstavljeni svi dobijeni odgovori stranaka, od kojih GSA očekuje da se na taj način obrate LGBT populaciji.

"U ovoj predizbornoj kampanji političke stranke nešto više nego ranije govore o LGBT pravima. Međutim, primetili smo da se ti stavovi u najvećoj meri odnose na Paradu ponosa, o kojoj se velika većina njih već uveliko odredila", izjavila je izvršna direktorka Alijanse Mirjana Bogdanović, navodi se u saopštenju.

Kako ocenjuju u GSA, Parada jeste važna, ali se ljudska prava LGBT populacije "ne svode samo na nju".

"Za LGBT osobe, kao i za sve druge građane Srbije, veoma su bitna ekonomska pitanja kao što su bolji standard, zapošljavanje, zatim obrazovanje, zdravstvo. Ali, za LGBT zajednicu su bitne i teme bezbednosti, pravne sigurnosti, povećanja tolerancije, smanjenja nasilja i diskriminacije", ističu u Alijansi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 154 idi na stranu