LDP: Sačuvati celovitost Ukrajine

Beograd -- Lider LDP Čedomir Jovanović kaže da konflikt u Ukrajini treba da budu rešen na miran način, dijalogom i dogovorom, a teritorijani integritet države sačuvan.

Izvor: Tanjug
Podeli

Jovanović je preneo otpravniku poslova ambasade Ukrajine u Beogradu Aleksandru Kiričenku želju za mir u njegovoj zemlji izrazio zabrinutost zbog najnovijih događaja.

On je istakao i da je to i "poruka građana sa kojima se sreo prilikom obilaska Srbije u predizbornoj kampanji", saopštila je LDP

Jovanović je naveo i da je obaveza vlasti u Beogradu "da o svemu što se dešava u Ukrajini ima jasan stav zasnovan na međunarodnom pravu".

Lider LDP je naglasio i da ne smemo zaboraviti da su ukrajinski vojnici "ovog trenutka na Kosovu gde čuvaju srpski narod i srpske manastire".

"Moramo imati poštovanja prema stavu Ukrajine koja nije priznala Kosovo i pored velikih pritisaka sa kojima se suočavala pozivajući se upravo na međunarodno pravo na kom danas mora biti zasnovan i zvanični stav Beograda prema svemu što se u Ukrajini dešava", rekao je on.

On je naglasio i da "teritorijalna celovitost i integritet Ukrajine moraju biti sačuvani" i da "takva poruka treba da ode iz Beograda u Kijev, Moskvu i čitav svet".

Lider LDP je naglasio da ukrajinska kriza nije samo pretnja za građane Ukrajine, "nego će način na koji će (ta) kriza biti rešena u budućnosti predstavljati model za rešavanje svih otvorenih teritorijalnih problema".

"Mi kao narod koji ima veliko iskustvo u građanskim ratovima devedesetih godina, u ovom trenutku treba da čuvamo svoj mir tako što ćemo svoju politiku graditi na međunarodnom pravu", rekao je on.

On je izrazio zadovljstvo "što će putem ambasade Ukrajincima, Rusima, građanima Ukrajine biti prenete naše želje za očuvanje mira, naše saosećanje sa svakom žrtvom i velika briga da se ne ode dalje u ovom nerazumnom sukobu".

Kiričenko se zahvalio Jovanoviću na iznetim stavovima poželevši mu uspeh na izborima, dodaje se u saopštenju.

Politika

strana 1 od 8308 idi na stranu