Savet bezbednosti o Ukrajini

Savet bezbednosti UN danas je održao kratak "privatni sastanak", a potom i konsultacije na kojima se razgovaralo o situaciji u Ukrajini.

Izvor: B92

Petak, 28.02.2014.

20:57

Default images

Sastanak je održan na zahtev Litvanije, koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti UN, a tema su bile eskalirajuće tenzije na Krimu, ukrajinskom poluostrvu naseljenom pretežno rusofonim stanovništvom, prenela je agencija AFP.

Ukrajinski ambasador u UN Jurij Sergejev je nakon sastanka izjavio da sve veće vojno prisustvo Rusije na Krimu "predstavlja izazov bezbednosti i miru u regionu i ugrožava teritorijalni integritet".

On je u obraćanju novinarima rekao da zvanični Kijev smatra da su ruske trupe agresivne i da podstiču "separatizam i sukobe".

Neimenovane diplomate su uoči sastanka izjavile da će se izaslanici iz 15 država članica Saveta bezbednosti UN sastati iza zatvorenih vrata gde će prisustvovati brifingu ukrajinskog ambasadora u svetskoj organizaciji i generalnog podsekretara UN za politička pitanja Džefrija Feltmana.

Ne zna se da li će Savet bezbednosti izdati saopštenje posle sastanka. Ambasador Ukrajine u Ujedinjenim nacijama Jurij Sergejev je danas na kratkom "privatnom sastanku" Saveta bezbednosti UN izjavio da ruski vojni helikopteri i transportni avioni ulaze na teritoriju njegove zemlje i da su ruske vojne snage zauzele najveći aerodrom na Krimu.

On je u obraćanju novinarima posle sastanka rekao da nijedan veći aerodrom na Krimu, ukrajinskom poluostrvu naseljenom pretežno rusofonim stanovništvom, nije pod kontrolom Kijeva i da su glavni aerodrom u Simferopolju "zauzele ruske vojne snage", prenela je agencija AP.

Sergejev je dodao da je, pored vojnih transportnih aviona Mi-24, na ukrajinsku teritoriju ušlo i 11 ruskih borbenih helikoptera, kao i da jedan ruski pomorski kapetan upravlja svojim brodom pod komandom Rusa sa Krima.

Ukrajinski ambasador u UN je smatra da je na Krimu doveden u pitanje nacionalni autoritet Ukrajine. "Imamo dva problema, unutar i van države", upozorio je Sergejev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: