"Sporazum za Ukrajinu i dalje važi"

Sporazum o pridruživanju koji je EU predložila Ukrajini i dalje je na stolu i njegov cilj nije okretanje leđa Rusiji, izjavio je evropski komesar Karel de Guht.

Izvor: Beta

Petak, 28.02.2014.

20:21

Default images

"Sporazum o pridruživanju i dalje je na stolu i ako je Ukrajina spremna da ga potpiše, EU je takodje otvorena za to", rekao je Guht posle neformalnog sastanka evropskih ministara trgovine u Atini.

On je naglasio da nije reč o sporazumu "za ili protiv Rusije".

"Ukoliko se Ukrajina približi Evropi, to ne znači da neće moći da ima bliske odnose i sa Rusijom. Mi pozdravljamo bliske odnose Ukrajine i Rusije", dodao je Guht.

On je rekao i da bi potisivanje sporazuma o pridruživanju EU Ukrajini moglo da donese 487 miliona evra dobiti, pre svega od izvoza hemijskih i poljoprivrednih proizvoda.

Vlasti Ukrajine saopštile su nedavno da je državi neophodno 35 milijardi dolara, a Medjunarodni monetarni fond najavio je da će "u sledećih nekoliko dana" poslati svoju misiju u Kijev, kako bi počeli razgovori o planu pomoći.

Na pitanje da li postoji mogućnost da sporazum o pridruživanju bude potpisan sa prelaznom vladom u Ukrajini, Guht je rekao da je na Evropskom savetu da donese tu odluku, ali je i dodao da je Evropa spremna na sva eventualna rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: