"Novi izbori najbolje za Ukrajinu"

Putin je u razgovoru sa nekoliko evropskih zvaničnika pozvao na brzo normalizovanje stanja u Ukrajini kao i da se ne dozvoli dalja eskalacija nasilja.

Izvor: B92

Petak, 28.02.2014.

17:58

Default images

Ruski predsednik Putin razgovarao je danas sa Dejvidom Kameronom, Hermanom van Rompejem i Angelom Merkel o situaciji u Ukrajini.

Ruski predsednik saglasan je sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom da su slobodni i pošteni izbori u Ukrajini najbolji način da se obezbedi pozitivna budućnost za zemlju, prenosi Rojters.

Kameron je o krizi u Ukrajini razgovarao telefonom sa Putinom. kako je saopšteno iz kabineta britanskog premijera, oba sagovornika su se saglasila oko toga da se teritorijalni integritet Ukrajine ne dovodi u pitanje.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, svi su izrazili saglasnost o tome da se stanje u Ukrajini mora što pre normalizovati.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i obojica su pozvali na mir u Ukrajini. Lavrov je istakao potrebu da se obuzdaju ekstremni radilkali u Ukrajini.

Keri je nakon razgovora sa ruskim kolegom izjavio da je Rusija spremna da pomogne Ukrajini kako bi izbegla ekonomski kolaps.

Povodom krize u Ukrajini oglasio se i bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je pozvao EU da ponudi Ukrajini, zajedno sa Belorusijom, Gruzijom i Rusijom, novi okvir za saradnju. On upozorava Zapad da uradi sve da ne dođe do "katastrofalnog" sukoba sa Moskvom.

Ranije danas, Viktor Janukovič, koji se nalazi u Rostovu na Donu, ruskom gradu, obratio se javnosti i rekao da će nastaviti borbu za Ukrajinu.

Ukrajinska granična služba je ranije danas saopštila da je oko 30 ruskih marinaca zauzelo položaj kod baze obalske straže u Sevastopolju, javlja AP.

Viđeni ruski oklopni transporteri na Krimu

Novinari na Krimu su primetili oko devet ruskih oklopnih transportera kako se kreću ka Sevastopolju, javlja britanski "Telegraf". Vozila sa ruskim zastavama na njima su viđena nedaleko od grada Bakčisaraj, a bila su parkirana sa strane, zbog mehaničkih problema jednog vozila.

Rusija, prema sporazumu, mora da obavesti Ukrajinu o bilo kom kretanju svojih trupa, van pomorske baze u Sevastopolju.

Kako javlja naš reporter, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je obavestilo o ovom kretanju Ukrajinu

Ruski pasoši za ukrajinske specijalce

Rusija je saopštila da će po ubrzanom postupku dati pasoše ukrajinskim specijalnim jedinicama policije, koje je nova vlast u Kijevu rasformirala.

Jedinice su bile optužene za to da su koristile snajpere protiv demonstranata.ruske vlasti su saopštile da će pasoše pripadnici ovih jedinica dobiti u Simferopolju, prenosi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: