Dačić: U Briselu i o Ivanoviću

Ivica Dačić najavio da bi nastavak dijaloga mogao da bude održan u Briselu sredinom marta i da će jedna od glavnih tema biti oslobađanje Olivera Ivanovića.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.02.2014.

13:48

Default images

Premijer Srbije je, uz napomenu da tačan datum dijaloga nije određen, rekao da bi do toga moglo da dođe u periodu od 13. do 18. ili 19. marta.

On je novinarima rekao i da će jedna od glavnih tema biti zahtev da se Ivanović i ostali uhapšeni Srbi puste da se brane sa slobode, podsetivši da je Vlada Srbije već dala garancije da lider SDP bude pušten da se brani sa slobode.

"Učinili smo sve što smo mogli i kako vlada, i ja sam lično govorilo na sednici Saveta bezbdnosti UN", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, on i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić su o tome razgovarali sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i kosovskim premijerom Hašimom Tačijom, "ali uvek je izgovor bio taj da su to pravosudni organi na čiji rad ne može da se utiče".

"Naš stav je aposolutno jasan - oštro protivljenje takvim odlukama Euleks pravosuđa, jer mislimo da to apsolutno ne doprinosi miru i stabilnosti na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

On je istakao i da ta hapšenja predstavljaju "odraz želje da se Srbima sudi... putem nekih tajnih spiskova svedoka koji do svog mišljenja dolaze posle deset godina od rata na KIM".

"Mislim da je to potpuno pogrešan i kontraproduktivan potez ", rekao je Dačić naglasivši - "zaista smo spremni da čitav autoritet založimo da se ti ljudi brane sa slobode".

Prema njegovim rečima, Beograd ne traži da se oni oslobode krivice ako su krivi, već da se brane sa slobode, a "nadam se da će naši takvi zahtevi biti i prihvaćeni".

Upitan o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), Dačić je podsetio da je neophodno prvo usaglasiti statut i da "Priština nije odradila svoj deo posla oko toga, jer to ne može da bude samo jednostrani akt srpske strane na KIM".

Dačić je naveo da će i to biti tema u nastavku dijaloga Beograda i Prištine istakavši da u tom dijalogu "dolazimo do tema koje predstavljaju dalju operalizaciju Briselskog sporazuma".

"Nije tu samo pravosuđe već je rečo o ZSO kao telu koje će biti legalni i legitimni predstavnik srpske vlasti na KIM", rekao je on dodavši da će ZSO, bez obzira ko šta misli o tome biti "telo koje priznaje Brisel, Vašington Moskva ...".

On je naglasio i da je formiranje ZSO "tema koja će vrlo brzo morati da bude raspravljana, jer bez toga mi ne možemo dalje da implemetiramo Brisleski sporazum", dodavši da je "ZSO osnova i razlog zašta smo prihvatil Briselski sporazum".

Dačić je prethodno u Upravi grada Beograda za vanredne situacije prisustvovao obeležavanju Svetskog dana civilne zaštite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: