21 godina od zločina u Štrpcima

Beograd/Podgorica/Prijepolje -- Navršava se 21 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici VRS iz voza na liniji Beograd-Bar oteli i ubili 18 civila bošnjačke nacionalnosti i Hrvata.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Tim povodom, nevladine organizaacije Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava ponavili su svoj stav o odgovornosti institucija Srbije za ovaj zločin.

Ove NVO kritikuju institucije Srbije zbog odnosa "prema porodicama žrtava koje ne priznaju kao civilne žrtve rata".

U saopštenju se ukazuje i da "danas porodice žrtava zločina u Štrpcima, kao i porodice žrtava iz Sjeverina, nemaju status civilnih invalida rata u Srbiji", a da zbog činjenice da se zločin desio na teritoriji BiH, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike "negira porodicama žrtava ovih zločina ostvarenje prava po Zakonu o civilnim invalidima rata".

FHP, Žene u crnom i Inicijativa pozivaju nadležne da prekinu praksu negiranja prava porodica žrtava najtežih zločina i izmene Zakon o pravima civilnih invalida rata.

NVO u saopštenju navode da bi se time pružila "bar delimična satisfakcija porodicama žrtava zločina". FHP, Žene u crnom i Inicijativa će sutra obeležiti 21. godišnjicu zločina u Štrpcima, u Beogradu pred ulazom u Glavnu železničku stanicu.

Utvrđeno je, na suđenju Nebojši Ranisavljevidu pred Višim sudom u Bijelom Polju 2002. da je grupa pripadnika Višegradske brigade VRS, predvođena Milanom Lukićem, 27. februara 1993. zaustavila voz i iz njega izvela 18 Muslimana i jednog Hrvata, koje su potom sproveli do sela Prelovo.

U sali lokalne osnovne škole su ih pretresli, opljačkali i pretukli a nakon toga su ih vezali žicom, uveli u kamion i odveli u jedno selo u okolini Višegrada.

"Tamo su ih u garaži jedne kuće likvidirali Milan Lukid i Boban Inđić", navodi se u saospstenju te tri nevaldine organiozacije.

Pored Lukića, Inđića i Ranisavljevića, tokom postupka su pominjana imena drugih pripadnika VRS koji su tog dana bili na Železničkoj stanici Štrpci, a, kako se dodaje, "protiv njih nikada nije vođen postupak".

Haški tribunal osudio je Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima, ali ne i za zločin u Štrpcima.

Tokom suđenja Ranisavljeviću utvrđeno je "i da je otmica bila planirana, kao i da je Železničko-transportno preduzede Beograd u više navrata obavestilo predstavnike Vojske Jugoslavije i MUP o pripremi otmice putnika", ali da niko nije preduzeo ništa, navode te tri NVO.

Ubijeni su: Halil Zupčević, Senad Dječević, Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Rifat Husović, Ismet Babačić, Šedo Softić, Adem Alomerović, Rasim Chorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Džafer Topuzović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Tomo Buzov.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci Halila Zupčevića, Rasima Chorića i Jusufa Rastodera u jezeru Perućac 2009, odnosno 2010. godine.

"Za porodice žrtava-status civilnih žrtava rata"

Predsednik skupstinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerovic, povodom 21. godišnjice zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) iz voza oteli i ubili 18 civila bošnjačke nacionalnosti i jednog Hrvata, izjavio je da svi odgovorni za taj zločin moraju biti kažnjeni.

Omerović, koji je prisustvovao obeležavanju godišnjice zločina, u razgovora sa porodicama žrtava istakao je da se mora učiniti sve da se ostaci žrtava pronađu, a njihove porodice dobiju status civilnih žrtava rata.

On je "pozdravio ogroman napredak u predistraznom postupku Tuzilaštva za ratne zlocine i povecanje broja osumnjicenih i potvrdu da su i tri policajca ucestvovala u u ovom zlocinu".

"Očekujem da Tužilaštvo najhitnije završi postupak i da osim trojice policajaca procesuira i njihove nadređene koji su davali naloge da se ovaj zločin izvrši", istakao je Omerović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Prema njegovim rečima, mora se uciniti sve da se pronađu posmrtni ostaci zrtava kako bi ih njihove porodice dostojno sahranile.

"Porodicama zrtava Sjeverina i Sstrpca mora se obezbediti status civilnih žrtava rata", rekao je on najavivši da će inicirati izmene Zakona o civilnim invalidima rata.

Omerović je istakao i da je to "najmanje sto bi i drzava Srbija morala da uradi kako bi sa sebe konacno skinula ovu sramotu".

On je naglasio i da su, posle 21 godine od tog zločina, krivci morali da budu izvedeni pred sud, "posebno što su među odgovorniam bili predstavnici države" dok su žrtve ubijene "samo zato što su pripadli drugoj naciji".

Opštinsko veće u Prijepolju ranije danas je zatražilo od nadležnih državnih organa da žrtve zločina u Štrpcima 27. februara 1993. godine dobiju status civilnih žrtava rata.

Predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović rekao je da ta opština traži i da se izmenama odgovarajućih propisa omogući žrtvama tog zločina dobijanje statusa civilnih žrtava rata.

"Bila bi to elementarna odgovornost i solidarnost kako prema žrtvama otmice i likvidacije, tako i prema njihovim porodicama", rekao je
Hašimbegović agenciji Beta.

Na sednici Veća zatraženo je otkrivanje i procesuiranje svih izvršilaca i saučesnika, ali i nalogodavaca ovog zločina. Veće je zatražilo i intenziviranje aktivnosti na pronalaženju posmrtnih ostataka ubijenih putnika.

U Crnoj Gori obeležavanje godišnjice otmice

Forum Bošnjaka Crne Gore organizovaće danas u Podgorici i Bijelom Polju obeležavanje 21. godišnjice od otmice putnika na pruzi Beograd-Bar, u mestu Štrpci.

Kako je saopšteno, predstavnici Foruma Bošnjaka položiće cveće na Spomen obeležje civilnim žrtvama u spomen parku na Pobrežju, u Podgorici.

U Bijelom Polju će biti otvorena izložba umetničkih radova koji su prispeli na konkurs za idejno rešenje Spomen obeležje žrtvama otmice, koje će biti izgrađeno u centru tog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu