Hag o sporazumu Karadžić-Holbruk

Sporazum Ričarda Holbruka i Radovana Karadžića biće uzet u obzir kao olakšavajuća okolnost ukoliko bivši predsednik RS bude proglašen krivim u Hagu.

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2014.

19:53

Default images

Haški tribunal je delimično prihvatio zahtev Radovana Karadžića da, u slučaju da bude proglašen krivim, prilikom izricanja presude uzme u obzir kao olakšavajuću okolnost sporazum sa izaslanikom SAD Ričardom Holbrukom i dobro ponašanje optuženog u pritvoru.

Bivši predsednik Republike Srpske je tokom pretpretresnog postupka pokušao da ospori jurisdikciju Tribunala da mu sudi, pozivajući se na sporazum koji je navodno bio sklopio s Holbrukom, ali sud je taj zahtev odbacio uz obrazloženje da takav sporazum, čak i da je zaista sklopljen, nije obavezujući za Tribunal.

Karadžić je potom prošle godine zatražio da, u slučaju da bude proglašen krivim, prilikom izricanja presude sudsko veće uzme u obzir kao olakšavajuću okolnost taj sporazum, kao i dobro ponašanje optuženog tokom boravka u pritvoru.

Karadžić je pred Tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Uhapšen je 21. jula 2008. godine, a prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 26. oktobra 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: