"Moskva ne zna gde je Janukovič"

Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio da nema nikakvu informaciju o tome da je odbegli ukrajinski predsednik Viktor Janukovič u Rusiji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.02.2014.

21:57

Default images

Ruska lokalna televizija RBK-TV (biznis kanal), javila je da Janukovič, kojem je parlament izglasao opoziv, došao u Moskvu u utorak, dok je televizija RBK javila da je on danas stigao u odmaralište Barvika nedaleko Moskve.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao za rusku agenciju Interfaks da nema nikakvu informaciju takve vrste, preneo je AFP.

Ruski parlamentarni poslanik Mihail Margelov je rekao da je siguran da se Janukovič nalazi van Rusije.

"Sigurno znam da Janukovič nije u Rusiji i po mom skromnom mišljenju Rusija mu neće dati azil", rekao je za televiziju "Raša tudej" Margelov koji predvodi komitet za međunarodne poslove ruskog parlamenta.

Margelov je situaciju u Ukrajini opisao kao većinom haotičnu i izrazio nadu da će 25. maja Ukrajinci imati demokratske izbore, u evropskom stilu.

Ukrajinsko tužilaštvo je takođe danas saopštilo da ima informacije koje naznačuju da se Janukovič nalazi u Ukrajini a da vlasti nastavljaju potragu za njim, prenela je francuska agencija.

Vašington upozorava Rusiju: Teška greška ako intervenišete

Sjedinjene Američke Države upozorile su Rusiju da bi bila "teška greška" da vojno interveniše u Ukrajini i saopštile da Vašington razmatra da Kijevu da jednu milijardu dolara kredita.

"Za zemlju koja je tako često govorila protiv strane intervencije u Libiji, Siriji, ili negde drugde, bilo bi značajno da se toga drži i kada razmišlja o opciji suverene države Ukrajine", rekao je danas maloj grupi novinara u Vašingtonu američki državni sekretar Džon Keri, a preneo Rojters.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da bi bilo koja vrsta vojne intervencije koja bi narušila suverenost i teritorijalni integritet Ukrajine bila "ogromna, teška greška", rekao je Džon Keri.

Vanredan sastanak u Briselu

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton održala je vanredan sastanak je sa funkcionerima EU posvećen situaciji u Ukrajini, saopšteno je večeras iz njenog kabineta.

Sastanku, na kome je bilo reči o budućim koracima EU u cilju stabilizacije prilika u Ukrajini, prisustvovali su komesari ili njihovi izaslanici, kao i bliski saradnici predsednika Evropske komisije i Saveta Žozea Manuela Baroza i Hermana Van Rompeja

Oba predsednika glavnih institucija EU i većina komesara trenutno su van Brisela zbog ranije ugovorenih obaveza.

U saopštenju se navodi da je politička i ekonomska stabilizacija Ukrajine prioritet EU i da će Eštonova već u ponedeljak ponovo otputovati u Kijev, gde je već boravila ranije ove nedelje.

Jacenjuk predložen za premijera

Proevropski lider opozicije Arsenij Jacenjuk, predložen je za premijera Ukrajine, do predsedničkih izbora u maju.

Predlog da Jacenjuk bude premijer objavljen je pred desetinama hiljada okupljenih na kijevskom Trgu nezavisnosti, centru protesta koji su, posle tri meseca, kulminirali svrgavanjem s vlasti predsednika Viktora Janukoviča i celog njegovog kabineta, preneo je Frans pres.

Demonstranti su, takođe, predložili Oleksandera Šlapaka za ministra finansija u novoj vladi.

Demonstranti u Kijevu juče su najavili da će danas, na Trgu nezavisnosti u Kijevu održati skupštinu na kojoj će predložiti sastav nove vlade.

Nešto ranije, predsednik ukrajinskog parlamenta Oleksander Turčinov, saopštio je da Vrhovna rada planira da proglasi koaliciju i formira novu vladu 27. februara.

Demonstranti: Političari, pod budnim ste okom

Demonstranti koji su se danas okupili na Trgu nezavisnosti (Majdanu) u Kijevu najavili su da se neće razići dok svi njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Takav zahtev izneli su govornici na bini, obraćajući se masi od gotovo 20.000 ljudi, prenosi Itar tas.

"Sada ste vi (političari) pod budnim okom naroda i ako se okrenete od njega, upašćete u nevolje kao bivši režim", moglo se čuti s govornice.

To bi moglo da znači da će demonstranti ostati na Majdanu do kraja predsedničke kampanje, odnosno do izbora 25. maja, odnosno čak 15. juna, ukoliko bude drugog kruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: