Rusija otvara baze u inostranstvu?

Rusija planira da proširi stalno vojno prisustvo izvan svojih granica otvarajući vojne baze u nekim stranim zemljama, kaže ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.02.2014.

18:58

Default images

Šojgu je naveo da se na listi tih zemalja nalaze Vijetnam, Kuba, Venecuela, Nikaragva, Sejšeli, Singapur i još nekoliko država, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

"Pregovori su u toku i bližimo se potpisivanju važnih dokumenata", rekao je Šojgu novinarima u Moskvi.

On je dodao da se pregovori odnose ne samo na vojne baze, već i na posete lukama u tim zemljama, kao i na otvaranje punktova za dopunu goriva za ruske strateške bombardere u patroli.

Moskva trenutno ima samo jednu pomorsku bazu izvan bivšeg Sovjetskog Saveza, i to u Tartusu u Siriji, ali je sudbina ove baze neizvesna zbog građanskog rata koji i dalje traje u toj zemlji, navodi ruska agencija.

Postsovjetska Rusija je zatvorila veliku pomorsku bazu u Vijetnamu i jednu radarsku bazu na Kubi 2002. godine zbog finansijskih prisila.

Međutim, Rusija je počela da obnavlja svoju pomorsku i stratešku avijaciju od sredine prošle decenije, smatrajući to pogodnim načinom da projektuje sliku o sebi u inostranstvu i da zaštiti svoje nacionalne interese širom sveta.

Sada, Moskva treba da otvori vojne baze u strateški značajnim regionima u svetu kako bi efikasno postigla svoj cilj - širenje globalnog uticaja Rusije, zaključuju RIA Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: