Janukoviču međunarodna poternica

Za opozvanim ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem raspisana je međunarodna poternica, saopštio je danas državni tužilac Oleg Mahnicki.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.02.2014.

17:28

Default images

Prethodno je za Janukovičem izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za "masovno ubistvo", prenele su agencije.

Parlament Ukrajine izglasao je juče da se Janukoviču sudi za "ozbiljne zločine" pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Rezolucija, usvojena većinom glasova u parlamentu, dovodi u vezu Janukoviča sa nasiljem policije nad demonstrantima, što je dovelo do pogibije 82 građanina Ukrajine.

U sudu u Hagu je rečeno da nisu dobili nikakav zahtev ukrajinske vlade kojim se traži istraga događaja koji su doveli do opoziva predsednika Janukoviča.

Posle tromesečnih protesta i sukoba u Kijevu, ukrajinski parlament opozvao je u subotu predsednika Viktora Janukoviča, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko i odlučio da se vanredni parlamentarni izbori održe 25. maja. Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov, rekao je da je Janukovič pošteđen hapšenja kako bi se situacija u zemlji držala pod relativnom kontrolom.

"Policija i strukture snaga bezbednosti primile su informacije od mene i šefa ukrajinske službe bezbednosti Valentina Nalivajčenka da urade sve što mogu da spreče sukobe sa lokalnim stanovništvom", rekao je Avakov novinarima a prenela ruska agencija Itar-Tass.

On je rekao da se jedna grupa izaslanika iz ukrajinske skupštine nalazi na Krimu i dodao "učinićemo sve da sva pitanja rešimo kroz dijalog".

Avakov je pozvao snage ministarstva unutrašnjih poslova da spreče sukobe između proruskih snaga i snaga koje su za tešnju integraciju sa Evropom kao i grupa kao što su Tatari sa Krima.

"Ovo nije pozicija slabosti. Zato i nismo odlučno delovali kada je u pitanju Viktor Janukovič, jer smo želeli da situaciju održimo stabilnom i ne damo povod susednoj državi", rekao je Avakov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: