Krim zove Rusiju u pomoć

Grupa stanovnika ukrajinskog poluostrva Krima, okupila se i danas, uzvikujući da su demonstranti u Kijevu "banditi koji pokušavaju da sastave novu vladu".

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.02.2014.

07:15

Default images

Oni su uzvikuju "Rusijo, spasi nas!", a ruske zastave okačene su na zgradi Vrhovnog suda.

Kako javlja "Raša tudej", demonstranti su blokirali ulaz u zgradu parlamenta na Krimu.

Agencija AP javila je da je ruski predsednik Vladimir Putin sa svojim istaknutim bezbednosnim zvaničnicima razgovarao o Ukrajini. Detalji razgovora, medjutim, nisu poznati.

U medjuvremenu, kako je preneo RTS, vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov raspustio je specijalnu jedinicu "Berkut".

Ukrajinski glavni tužilac Oleg Mahnicki je potvrdio da je raspisana poternica za svrguntim predsednikom Viktorom Janukovičem, zbog optužbi za ubistva.

Itar Tas javlja da su nove ukrajinske vlasti potvrdile da će održavati dobre susedske odnose sa Rusijom i s Moskvom održati dijalog o formiranju nove ukrajinske vlade.

Na ulicama Sevastopolja pojavila su se ruska oklopna vozila neposredno nako što je v.d. predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov sazvao vanredno zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost zbog opasnosti od “separatizma u Sevastopolju”.

Na Trgu nezavisnosti u ukrajinskoj prestonici Kijevu danas će biti održana skupština demonstranata koji će predložiti sastav nove vlade, saopštila je pres služba udruženja "Majdan".

Skup će biti održan u 19 časova po lokalnom vremenu, preneo je Itar-Tas.

Nešto ranije, predsednik ukrajinskog parlamenta Oleksander Turčinov, saopštio je da Vrhovna rada planira da proglasi koaliciju i formira novu vladu 27. februara.

Turčinov preuzeo kontrolu nad vojskom

Privremeni predsednik Ukrajine Oleksander Turčinov preuzeo je danas dužnost načelnika oružanih snaga Ukrajine, navedeno je na veb sajtu predsednika Ukrajine.

Dekret o preuzimanju funkcije šefa oružanih snaga objavljen je na vebsajtu predsednika Ukrajine, preneo je Rojters.

Turčinov je preuzeo dužnost na osnovu članova 106 i 112 ukrajinskog ustava, navedeno je u dekretu.

Pre šest dana opozvani predsednik Ukrajine Viktor Janukovič smenio je načelnika generalštaba ukrajinske vojske general-potpukovnika Vladimira Zamanu i na njegovo mesto imenovao admirala Jurija Iljina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: