Ruska oklopna vozila u Sevastopolju

V.d. predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov sazvao vanredno zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost zbog opasnosti od “separatizma u Sevastopolju”.

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2014.

17:07

Default images

Odmah nakon toga, na ulicama Sevastopolja, pojavila su se ruska oklopna vozila.

Prema rečima zamenika predsednika parlamenta (Vrhovne rade) Ruslana Košulinskog, o problemu u Sevastopolju već je bilo reči kada je Rusija “masovno delila pasoše građanima”, navodeći da to nije nelegalno prema ruskom zakonu, ali jeste prema ukrajinskom.

Kako prenose ruski mediji, Košulinski je rekao da “to stvara probleme, uključujući ispoljavanje separatizma” u Sevastopolju.

“Naši zakoni predviđaju oduzimanje državljanstva samo u slučaju posedovanja dvostrukog državljanstva. Moramo da donosimo odluke po tom pitanju”, naglasio je Košulinski.

On je rekao da su nove ukrajinske vlasti očekivale da će Moskva uticati na separatistička osećanja na Krimu.

"Opoziv ruskog ambasadora i saopštenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova, sve su to znaci opasnih pojava. Zbog toga smo odlučili da Savet za nacionalnu bezbednost (SNZB) upozori sve separatističke pokrete”, kazao je Košulinski. Rusija je u nedelju povukla svog ambasadora u Ukrajini Mihaila Zurabova, zbog konsultacija, dok je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo danas da je "pokrenulo pitanje bezbednosti državljana Rusije i svojih diplomatskih predstavnika na teritoriji Ukrajine”.

Predstavnici gradskih vlasti Sevastopolja na Krimu, koji se smatra glavnom bazom ruske Crnomorske flote od 1783. godine, poverili su gradsku administraciju biznismenu Alekseju Čaliju, na zahtev hiljada građana koji su izašli na ulice u znak protesta zbog događaja na kijevskom trgu Majdan, tražeći da sami odlučuju o svojoj sudbini.

Na zahtev građana Sevastopolja, koji su blokirali glavnu ulicu u gradu uzvikujući "Čalij!" i "Rusija!", sinoć je sazvan hitan sastanak gradske skupštine.

Prema pisanju ukrajinskih medija, baš u Sevastopolju se nalazi svrgnuti predsednik Viktor Janukovič, koga je opozvao parlament i za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo.

Predstavnici svih parlamentarnih partija u Rusiji danas su saopštili da će štititi bezbednost svojih sunarodnika na Krimu, ne isključujući sasvim mogućnost da razmotre eventualni zahtev za pripajanje ove oblasti Rusiji.

Posle izjave Turčinova - transporteri na ulicama Sevastopolja

Foto: Beta/AP
Dva oklopna transportera viđena su u blizini ruske vojne baze, javio je danas novinar AFP-a, dok je oko 500 ljudi protestovalo u gradu.

Jedno od vozila je viđeno u bazi ruske Crnomorske flote, dok je drugo viđeno parkirano u dvorištu koje je iznajmila ruska mornarica u centru grada, rekao je novinar.

Dva vozila su se pojavila u momentu kada je vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov upozorio na "opasne znake separatizma".

Portparol ruske Crnomorske flote je na pitanje AFP-a odbio da komentariše pojavu dva vozila, a lokalni mediji su izvestili da su oni dovezeni "u slučaju terorističkih napada".

U međuvremenu, oko 500 pro-ruskih demonstranata okupilo se u centru grada da pruži podršku biznismenu Alekseju Čaliju, kojem su predstavnici gradskih vlasti Sevastopolja na Krimu, koji se smatra glavnom bazom ruske Crnomorske flote od 1783. godine, poverili gradsku administraciju.

"Mi smo mirni demonstranti, za sada", rekao je Aleksander Sinijavski, preneo je AFP.

Krim je autonomna oblast Ukrajine, koja je do pre 60 godina administrativno pripadala Rusiji, a od oko dva miliona stanovnika, oko 60 odsto čine Rusi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

278 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: