Izdat nalog za hapšenje Janukoviča

V.d. ministra unutrašnjih poslova Ukrajine izdao nalog za hapšenje smenjenog predsednika Viktora Janukoviča, zbog masovnog ubistva stanovništva, prenosi AP.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2014.

09:22

Default images

"Pokrenuli smo proceduru krivičnog postupka zbog masakra miroljubivih građana. Janukovič je, kao i ostali odgovorni zvaničnici, stavljen na nalog za hapšenje", dodao je v.d. ministra Arsen Avakov na svom profilu na Fejsbuku.

U prošlonedeljnoj eskalaciji demonstracija u Kijevu, u sukobima policije i demonstranata poginulo je najmanje 80 ljudi, uglavnom demonstranata.

U međuvremenu oglasio se i bivši bokserski šampion i vođa ukrajinske stranke Udar Vitalij Kličko, koji je pozvao na današnjoj sednici parlamenta na osnivanje specijalne komisije koja bi istražila aktivnosti svrgnutog predsednika i "zločine njegovog režima", a u kojoj bi bili angažovani i strani eksperti. Kličko ističe da bi rezultati te istrage trebalo svakodnevno da se objavljuju, prenosi Itar-Tas.

On se založio i za krivično gonjenje vodećih zvaničnika Janukovičevog režima i za to da diplomatske misije Ukrajine u inostranstvu pruže pomoć u traženju onih bivših zvaničnika koji su uspeli da napuste zemlju. Kličko takođe smatra da bi trebalo ispitati akcije istražitelja, tužilaca i sudija, koji su bili uključeni u represiju nad opozicionim aktivistima.

Podsetimo, iako su predsednik Ukrajine Viktor Janukovič i vođe opozicije potpisali u petak sporazum o okončanju krize, parlament je razvlastio Janukoviča, većinom glasova, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko i odlučio da se vanredni parlamentarni izbori održe 25. maja.

S druge strane, smenjeni Janukovič poručio je da neće dati ostavku.

Takođe, trenutno nije poznato gde se Janukovič nalazi, jer je on u subotu navodno iz Harkova pokušao da pobegne u Rusiju, ali ga je u tome sprečila granična policija. U javnosti se pojavio snimak koji navodno pokazuje beg bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, preneo je "Moskov tajms".

AP navodi da se veruje da Janukovič više nije na istoku zemlje, odnosno na Krimu, gde je navodno viđen s ruskim marincima. On je nestao u, za sada, nepoznatom pravcu, navode agencije.

Privremeni predsednik Ukrajine izjavio je da će se zemlja okrenuti ka EU, a ne ka Rusiji, što je činio Janukovič, zbog čije odluke da se odrekne dogovora s Briselom, zarad Moskve, su demonstracije u Ukrajini i počele pre više od mesec dana. Kao odgovor na to Moskva je saopštila da povlači svog ambasadora iz Kijeva, uz zvanično obrazloženje da se situacija u zemlji sve više pogoršava.

U međuvremenu, kako prenosi Raša tudej, zvaničnici devet regiona Ukrajine, podneli su ostavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: