Nema povlačenja tužbi

Sud u Hagu rešava pitanja prošlosti, a političke elite u Srbiji i Hrvatskoj će brinuti o budućnosti, poručeno je posle sastanka Vesne Pusić i Aleksandra Vučića.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.02.2014.

00:31

Default images

Tužbe za genocid Srbije i Hrvatske definitivno neće biti povučene, a glavna rasprava počeće 3. marta.

Potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih i evropskih poslova te zemlje Vesna Pusić rekla je da su obe strane saglasne da će činiti sve da se pitanje međusobnih tužbi ne prelije na današnju politiku, kao i da je to rešavanje pitanja prošlosti.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je istakao da se vlasti u obe zemlje pre svega bave sadašnjošću i budućnošću.

"Da ne trujemo međusobne odnose zbog činjenice da na različite načine vidimo događaje iz prošlosti. Hrvatska na jedan način, Srbija na potpuno drugi", rekao je Vučić.

On je naveo da je srpska strana iznela svoj stav i da smatra da je najvažnije šta ćemo da radimo u budućnosti, "a razume se, svako će se sa svoje strane boriti da dokaže da su stavovi koje smo izneli u tužbi i u protivtužbi istiniti".

"Da li će biti produktivno ili ne - plašim se da niko neće imati preveliku sreću od toga", rekao je Vučić.

On je dodao da je siguran da će razgovor o ostalim temama, koji je imao s gošćom iz Hrvatske, doneti boljitak i napredak u međusobnim odnosima dve zemlje i njihovih građana.

"Postojale su želje i napori da se to pitanje reši na drugačiji način - nije, nažalost, uspelo. Uslovi koji su za to bili nužni nisu ispunjeni, mi danas još imamo pitanje nestalih na dnevnom redu", rekla je Pusićeva govoreći o pitanju tužbi.

Naglasivši da je posao političara da vode brigu o sadašnjosti i životu ljudi u ovom trenutku, ali i u budućnosti, Pusićeva je ponovila da su sudski procesi stvar raščišćavanja prošlosti, a da najgore što može da se dogodi jeste da se to prelije i na današnju politiku.

Vicepremijer je istakao da Srbija neće biti bez argumenata u sudnici, ali da se ne smeju "podizati strasti u našim narodima", dok je Pusićeva ocenila da mesec dana iznošenja argumentacija za tužbe "neće biti ugodno" i podvukla da se s Vučićem saglasila da je to pitanje prošlosti.

"Šta god se u samom procesu dogadalo, to je sastavni deo prošlosti i raščićavanja prošlosti, a nije sastavni deo naše današnje politike i najgore što bi se moglo dogoditi je da se to prelije na današnju politiku i na naše buduće odnose", rekala je hrvatska ministarka spoljnih poslova.

Kao razlog za nepovlačenje tužbi, Pusićeva je navela da nije rešeno pitanje nestalih, dok je Vučić rekao da je Srbija uradila šta je mogla u vezi s tim pitanjem.

"Ne možemo da uradimo nešto što ne možemo da pronađemo ili što ne možemo da vidimo. Ne bežimo od toga da uvek potražimo ili pronađemo sve one koji su činili zločine ili da uđemo u trag svemu onome što se loše zbivalo devedesetih godina, ali mi više podataka i više stvarnih tragova nismo imali", rekao je Vučić.

Potpredsednici dveju vlada su se saglasili da sudskim procesom verovatno neće biti okončano rešavanje pitanja prošlosti. Pusićeva je istakla da će to pitanje posle procesa "biti tema istorije, ali ne politike".

"Ne mislim da je lako staviti tačke u odnosima naših naroda", rekao je Vučić, navodeći da 90 odsto građana Hrvatske smatra da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, dok 90 odsto građana Srbije misli da su Hrvati počinili najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata nad Srbima iz Krajine.

Pusićeva je zavalila za aero-snimke vojske napravljene šezdesetih godina, navodeći da su oni odneti iz Hrvatske devedesetih. Pošto ih Hrvatska sada ponovo ima, omogućava se rešavanja problema u više od 800.000 zahteva za legalizaciju nekretnina.

Vučić je rekao da Srbija ustupanjem snimaka želi da pokaže da je za odnose prijateljstva i poverenja, a zatražio je drugačiji odnos prema Srbima u Hrvatskoj.

On je rekao da želi da se osnosi dve zemlje postave u "realne, pragmatične okvire". "Teško da mogu da kažem da u našim odnosima cveta ljubav, ali mogu da kažem da imamo pristojne, dobre, sve bolje, vrlo racionalne i pragmatične odnose, koji će dovesti do toga da jedni drugima pomažemo", dodao je on.

Pusićeva je rekla da je Hrvatskoj "apsolutno u interesu" da sve zemlje u u regionu funkcionišu kao zemlje u EU i da zato pozdravlja početak pregovora Srbije sa EU o članstvu.

Hrvatska neće koristiti svoje članstvo u EU za rešavanje otvorenih pitanja sa Srbijom, već će ta pitanja rešavati na bilateralnom nivou.

Pusićeva i Vučić su razgovarali i o problemima manjina i problemima pri korišćenju ćilriličnog pisma u Hrvatskoj.

Šefica hrvatske diplomatije sastala se danas i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem. Dvoje zvaničnika naglasili su važnost bilateralne saradnje Srbije i Hrvatske u svim oblastima, kao i potrebu zajedničkog delovanja u jačanju regionalnog razvoja, navelo je srpsko Ministrastvo spoljnih
poslova u saopštenju.

Ministarka Pusić potvrdila je spremnost Hrvatske da aktivno podrži put Srbije ka punopravnom člastvu u EU.

Mrkić je istakao "značaj redovnih konsultacija dve države i opredeljenje za dalje unapređenje bilateralnih odnosa", dodaje se.

Do ove posete dolazi nedelju dana uoči glavne rasprave po tužbi Hrvatske i protivtužbe Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koja počinje 3. marta. Hrvatska ministarka je poslednji put bila u Beogradu u junu 2013.

Simić: Dolazak u "minut do dvanaest"

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić dolazak Pusićeve u Beograd ocenjuje kao poslednji pokušaj da se spor po tužbi i protivtužbi za genocid reši van suda.

"Dolazak Pusićeve predstavlja poslednji pokušaj, u minut do dvanaest, da se nešto reši bez suda, ili barem da se smanji jaz između dve države koji će suđenje doneti", rekao je Simić za RTS. On ističe da je i Beogradu i Zagrebu jasno da nema osnova za tužbu.

"Vansudsko poravnanje bilo bi bolja osnova za odnose dve zemlje, ako druge nema, onda ćemo se suditi, pa će sud u Hagu odlučiti", rekao je Simić. On je ukazao na siutaciju u Hrvatskoj koja je usledila nakon stupanja te zemlje u Evropsku uniju.

"U Hrvatskoj je interesantna situacija. Vladajuća partija, ali ni opozicija nisu sasvim pod kontrolom. Videli smo šta rade branitelji u Vukovaru, skidanje dvojezičnih ploča, aktiviranje verskih krugova. Hrvatska je u interesantnom procesu, jer ono kroz šta prolazi je vrlo poučno i za nas i mislim da bi prošlost trebalo držati pod kontrolom", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: