Zatvorena birališta u K. Mitrovici

Kosovska Mitrovica -- U Severnoj Mitrovice održani izbori za gradonačelnika. Birališta su zatvorena u 19 sati.

Izvor: Tanjug
Podeli

Podsetimo, kandidat G.I. “Srpska" je bio Goran Rakić, GI SDP je kandidovala Olivera Ivanovića, Demokratska partija Kosova (PDK) kandidovala je Fljorenta Azemija, a Demokratska liga Kosova (LDK) Musu Miftarija.

Ovo je četvrti puta za četiri meseca da Mitrovčani izlaze na glasanje.

Odmah po zatvaranju biračkih mesta pristupiće se prebrojavanju glasova na licu mesta, a prvi preliminarni rezultati očekuju se posle 20 časova.

Izborni proces u Kosovskoj Mitrovici protekao je bez incidenata, a na ulicama i u blizini biračkih mesta bilo je pojačano prisustvo Euleks policije, kosovske policije i vojnika Kfora.

Predstavnici kosovske policije rekli su da je današnje izbore obezbeđivalo 250 policajaca i jedna specijalna jedinica.

17.00 - Izlaznost je 17,50 odsto, saopšteno je u Građanskoj inicijativi "Srpska" . Portparol Srpske je izjavio da je do 17h izašlo 4.975 građana. On je apelovao na građane da izađu na glasanje.

16.45 - Portparol Građanske inicijative "Srpska" Aleksandar Spirić ocenio je danas posle podne da je ostalo još par sati građanima severne Kosovske Mitrovice da se odluče da li će biti izabran gradonačelnik Srbin. Opširnije OVDE.

16.00 - Potpredsednik Građanske inicijative "SDP" Ksenija Božović saopštila je da je izlaznost do 15 časova na ponovljenim izborima za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice iznosila 14,5 odsto. Ona je, na konferenciji za štampu, objasnila da je do sada na biračka mesta izašlo 4.255 birača, a na izbornim mestima na kojima glasaju pre svega pripadnici albanske zajednice izlaznost, u poređenju na ranije izbore je za 43 odsto manja, i izašlo je svega 794 lica.

Božović je kazala da je i lider "SDP" Oliver Ivanović glasao danas u 10 časova u pritvorskoj jedinici u Prištini.

Ona je objasnila da je SDP u zakonskom roku predao zahtev da njen lider glasa u pritvoru, ali je taj zahtev vrlo brzo odbila Centralna izborna komisija (CIK), i odobreno je glasanje nakon intervencije kod OEBS i EU.

12.30 - Kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić pozvao je građane da izađu u što većem broju na današnje ponovljene izbore za gradonačelnika. "Pozivam svoje sugrađane, Mitrovčane, da što masovnije izađu na birališta kako bi dobili svog gradonaclenika, Srbina, i uzeli sudbinu u svoje ruke", kazao je on na kratkoj konferenciji za štampu. Rakić je istakao da je što veća izlaznost potrebna kako bi što pre počelo formiranje Zajednice srpskih opština.

12.15 - Član Centralne izborne komisije (CIK) Nenad Rikalo saopštio je danas da je izlaznost na ponovljenom glasanju za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice slična onoj 1.decembra. Prema Rikalovim rečima, proces glasanja uglavnom teče bez većih
nepravilnosti.

On je preneo nezvanične podatke, rekavši da je do 11 časova izašlo 1.548 glasača, od kojih su predata 1.404 redovna glasačka listića, i 144 uslovna. Takođe, Rikalo je kazao da je jasna vidljivost povećanja broja glasača u centrima Suvi Do, Bošnjačka mahala i Spomenik, dodajući da Albanci izlaze više nego na prošlim izborima. Pošto je samo jedna opština u pitanju mi u CIK očekujemo već oko 23 sata da izađemo sa zvaničnim rezultatima. Prvi rezultati koje političke stranke dobiju mogu se očekivati oko 21 časova.

11.40 - Kandidat Demokratskog saveza Kosova (LDK) za gradonačelnika Severne Mitrovice Musa Miftari izjavio je danas da očekuje uspeh današnjeg izbornog procesa i izbor najboljeg kandidata. Opširnije OVDE.

10.55 - Potpredsednik Građanske inicijative "SDP" Ksenija Božović istakla je danas da je lideru te stranke Oliveru Ivanoviću omogućeno, i pored negativnog odgovora opštinske izborne komisije na podnet zahtev, da glasa u pritvorskoj jedinici u Prištini. Opširnije u posebnoj vesti.

9.45 - Portparol misije Organizacije za evropsku bezbendost i saradnju (OEBS) na Kosovu Nikola Gaon izjavio je danas da bi prebrojavanje glasova ponovljenih izbora za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice trebalo da se obavi na licu mesta. OpširnijeOVDE.

9.10 - Građani koji danas glasaju na izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice izjavili su da očekuju da gradonačelnik bude izabran i da se nakon toga pristupi formiranju Zajednice srpskih opština. Vojin Jovanović izjavio je Tanjugu da očekuje da će biti izabran gradonačelnik i da će brzo biti formirana Zajednica srpskih opština.

9.00 - Član kosovske Centralne izborne komisije (CIK) Nenad Rikalo izjavio je danas da će se prebrojavanje glasova na ponovljenim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice obaviti na licu mesta.

Rikalo je, nakon što je obišao glasački centar u Osnovnoj školi Sveti Sava, kazao da su sva biračka mesta na teritoriji Severne Kosovske Mitrovice otvorena na vreme i da do sada nije bilo nikakvih problema i primedbi. "Glasackci materijal je prisutan i imamo situaciju da su od 7 časova birači počeli da glasaju," rekao je Rikalo, dodajući da je izlaznost na početku glasanja mala i da treba imati u vidu da je danas nedelja, te se očekuje da će glasači tek kasnije izaći na glasanje. Opširnije u posebnoj vesti.

8.15 - Zamenik regionalnog direktora kosovske policije Besim Hoti izjavio je da današnje glasanje u Severnoj Mitrovici protiče bez incidenata i da se za sigurnost građana u ovom gradu danas brine preko 200 policajaca.

Hoti je u izjavi Tanjugu rekao da kosovska policija ima operativni plan, koji je počeo sa sprovođenjem jutros u tri sata a da je više od 200 policajaca uključeno na obezbeđivanje sedam glasačkih cenatara.

“Sigurnosna situacija u gradu se smatra bezbednom i nema informacija sa terena o mogućem ugrožavanju bezbednosti. Počeli smo od 5 sati jutros sa obezbeđivanjem izbornog materijala. Svi izborni centri otvoreni su u 7 sati bez ikakvih problema,” rekao je Hoti.

8.00 - Tačno u osam časova kako je i najavljeno, sa članovima svoje porodice i saradnicima kandidat GI Srpska za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić glasao je na biračkom mestu u Tehničkoj školi. Opširnije OVDE.

7.51 - Komandant Kfora italijanski general Salvatore Farina obišao je jutros pripadnike italijanskog Kfora u Kosovskoj Mitrovici koji su stacionirani u blizini biračkih cenatara u ovom gradu gde se danas održavaju izbori za gradonačelnika.

Farina se zadržao kratko u razgovoru sa italijanskim karabinjerima i pripadnicima kosovke policije koji se nalaze ispred Srednje tehničke škole ispred jednog od sedam cenatara u gradu na kojem danas građani biraju gradonačelnika Severne Mitrovice.

Svi veruju u dobar rezultat, a dvojica srpskih kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice veruju da će pobediti već u prvom krugu glasanja.

Rakić je kazao da očekuje da Mitrovica u nedelju dobije gradonačelnika Srbina”kao i svoju pobedu u prvom krugu kako bi se potom odmah pristupilo formiranju Zajednice srpskih opština.

Građane na izlazak na izbore pozvao je i Ivanović otvorenim pismom, koje je uputio iz pritvora u Prištini, pozivajući ih da u prvom krugu glasanja izaberu gradonačelnika.

On je od Mitrovčana zatražio da ne dozvole manipulacijom ili političkim pritiskom da bude izabran neko ko ne može obezbediti mir, stabilnost i očuvanje njihove vizije kako grad treba da izgleda u budućnosti.

Pravo glasa da bira gradonačelnika Severne Mitrovice ima 28.429 birača.

Iz Euleksa je saopšteno da su njihova, kosovska policija i Kfor pažljivo isplanirali i koordinisali bezbednosne mere za izbore u Mitrovici kako bi garantovali građanima pravo da glasaju i da proceš glasanja bude sproveden na miran način.

Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je građane da izađu na izbore.

Ministar za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ocenio je kao veoma važno da Srbi sutra izađu na izbore i izaberu gradonačelnika Kosovske Mitrovice, jer će u suprotnom Albanci izabrati svoga predstavnika i onemogućiti formiranje Zajednice srpskih opština.

U Kosovskoj Mitrovici juče, dan pred izbore, u gradu je bilo napeto.

strana 1 od 109 idi na stranu