Istok ne priznaje odluke iz Kijeva

Harkov, Kijev -- Zvaničnici sa jugoistoka Ukrajine okupljeni u Harkovu osporili su legitimitet odluka koje se donose u Kijevu otkako je on pod kontrolom demonstranata.

Izvor: B92, RT.com
Podeli

Zvaničnici su saopštili da "preuzimaju punu odgovornost za ustavni poredak zemlje" i najavili "niz mera kao odgovor na dešavanja u Kijevu", prenosi "Raša tudej"

U Harkov je sinoć doleteo predsednik Ukrajine Viktor Janukovič na kongres na kome učestvuje oko 3.000 lokalnih i regionalnih zvaničnika sa jugoistoka zemlje, tradicionalno naklonjenog Rusiji.

Predsednik Janukovič čiju ostavku traže demonstranti koji pod kontrolom drže Kijev ne govori na kongresu, već će se, kako je ranije objavljeno, "glasačima obratiti preko televizije".

Pročitajte još:

“Okupili smo se ovde, nas 3.477 zvaničnika iz lokalnih vlasti sa jugoistoka Ukrajine. Nismo se okupili da podelimo zemlju, već da je sačuvamo", rekao je regionalni guverner Mihail Dobkin.

Inače, izveštač BBC je javio da je, prema nepotvrđenim informacijama, Janukovič otišao u sebi naklonjen Harkov i kako bi "primirio" Dobkina.

"Preuzećemo punu odgovornost za sve odluke vezane za naše oblasti, bez obzira na vlasti u Kijevu, sve dok se ponovo ne uspostavi ustavni poredak. Preuzimamo odgovrnost za ustavni poredak, prava građana i njihovu bezbednost u našim oblastima", piše u rezoluciji pročitanoj na kongresu.

Navodi se da bi lokalne vlasti trebalo da "preduzmu sve mere zaštite skladišta sa naoružanjem, kako bi se sprečili aktivisti radikalne opozicije da ih zauzmu".

Lokalni zvaničnici sa istoka zemlje su kritikovali odluke koje su odobrene proteklih dana u ukrajinskom parlamentu, navodeći da "postoji pitanje njihovog legitimiteta".

"Postoji mogućnost da su odluke donete pod prisilom, što znači da su niti legitimne niti legalne", rečeno je na kongresu.

Dodaje se da su odluke u parlamentu donete "u uslovima terora i pretnji nasiljem".

Evropski parlamentarci na putu za Kijev

Delegacija Evropskog parlamenta na čelu sa šefom poslaničkog kluba desnog centra Elmarom Brokom na putu je za Kijev, saopšteno je danas iz pres službe EP. Evropski poslanici će razgovarati sa delegatima Vrhovne Rade (skupštine) o pomoći ukrajinskim kolegama nakon krvavih nemira koji su ove sedmice buknuli u Kijevu. Dvanaestočlana delegacija, koja uključuje predstavnike svih političkih grupa zastupljenih u EP, boraviće u Ukrajini dva dana.

Navodno, građani se pozivaju da "formiraju lokalne milicije" kako bi "sačuvali javni red i mir". Takođe, navodno bi lokalne vlasti finiansirale i podržavale takve jedinice.

Inače, na kongresu se u svojstvu posmatrača nalazi i nekoliko ruskih zvaničnika, među kojima je i Aleksej Puškov, šef ruske Parlamentarne komisije za spoljna pitanja.

Zapad Ukrajine je tradicionalno naklonjen Evropi, dok je istok zemlje tradicionalno naklonjen Rusiji.

Prema ranijim izveštajima, dok je Janukovič još bio de fakto na vlasti u Kijevu, pojedine regije sa zapada su mu "otkazale poslušnost", a u Lavovu su naoružani demonstranti zauzeli sve administrativne zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 415 idi na stranu