Janukovič u Harkovu, u Kijevu mirno

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič napustio Kijev, a grad je pod punom kontrolom demonstranata. U parlamentu i predlog rezolucije o opozivu predsednika.

Izvor: B92

Subota, 22.02.2014.

09:01

Default images

Situacija u prestonici je tokom noći bila mirna, nakon što su Janukovič i predstavnici opozicije potpisali sporazum koji bi trebalo da izvede zemlju iz krize.

Ipak, oko 10.000 ljudi je ostalo na barikadama na Trgu nezavisnosti, koji su izviždali lidere opozicije i poručili su da za njih sporazum nije dovoljan, već da žele ostavku i suđenje Janukoviču.

U ukrajinski parlament koji je već izglasao rezoluciju o povlačenju snaga bezbednosti sa ulica i zakon koji bi mogao da oslobodi Juliju Timošenko, stigao je i predlog rezolucije o opozivu Janukoviča.
Foto: Beta, AP
Iako još nema detalja o tom dokumentu, javljeno je da je njegov predlagač član vladajuće koalicije, a podršku za njegovo izglasavanje zatražili su zvanično lideri opozicije Vitalij Kličko i Arsenij Jacenjuk.

"Zahtevamo da se predsednički izbori održe do 25. maja. Parlament treba da izglasa rezoluciju kojom se zahteva da Janukovič podnese ostavku", rekao je Kličko.

Ipak, zapadne diplomate kažu da Janukovič nema nameru da podnese ostavku. Njegovi savetnici kažu da će on potpisati sve zakone inicirane jučerašnjim sporazumom, ali da je "Ukrajina uređena zemlja koja funkcioniše po pravilima zakona, a ne revolucije".

Predsednik parlamenta Vladimir Ribak jutros je podneo ostavku "iz zdravstvenih razloga", a na njegovo mesto postavljen je Aleksandar Turčinov, blizak saradnik Julije Timošenko.

BBC navodi da su zgradu predsedništva tokom večeri zauzeli demonstranti, da u njoj više nema nikoga osim nekoliko pripadnika zvanične garde. Tako se na Tviteru mogu videti brojne fotografije kako se demonstranti slobodno šetaju po zgradi.

Demonstranti su, kako javlja reporter B92 iz Kijeva, zauzeli i ostatak administrativne četvrti, tako da su pod njihovom kontrolom i "obezbeđenjem" navodno i zgrada parlamenta, ali i centralna uprava Ministarstva unutrašnjih poslova.

U međuvremenu je javljeno da je policija počela da se povlači u skladu sa rezolucijom izglasanom u parlamentu pre dva dana, a lideri grupacija "Samoodbrana" i "Desni sektor", koje predvode demonstracije, su poručile policiji da "mogu da pređu na stranu Majdana i da patroliraju zajedno sa njima".

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da "podržavaju želje za promenama", kao i da "apeluju na građane da uspostave mir".

Podsetimo, lider grupe "Desni sektor", koja se smatra za glavnu silu u nasilnim demonstracijama, rekao je juče sa govornice na Majdanu da Janukovič ima rok do ovog jutra da podnese ostavku, inače će biti "preduzete mere".

Juče su se na Majdanu mogle čuti poruke da "revolucija nije gotova", kao i pretnje da demonstranti neće položiti oružje.

"Janukovič nema nameru da napusti zemlju"

Foto: Beta, AP
Ubrzo se pojavila i vest da je Janukovič napustio Kijev i otišao na istok zemlje u Harkov i to na jedan stranački kongres.

U Harkovu se danas u Palati sportova planira održavanje Kongresa poslanika svih nivoa iz jugoistočnih oblasti Ukrajine, Autonomne Republike Krim i Sevastopolja, koji je iniciralo Sveukrajinsko udruženje Ukrajinski front.

Iz Stejt departmenta je rečeno da "nije ništa neobično da posle donošenja važnih političkih odluka poseti istok (zemlje) gde ima mnogo pristalica".

Kasnije je objavljeno da je jedan savetnik predsednika rekao da "Janukovič nema nameru da napusti zemlju", dok je njegov savetnica potvrdila da je sleteo u Harkov.

"Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič nalazi se u Harkovu, gde će danas kontaktirati sa biračima. On je tamo odleteo sinoć. Danas će se sresti sa biračima i obratiti se na harkovskoj televiziji", izjavila je Janukovičeva savetnica i poslanica njegove Partije regiona Ana German agenciji Ukrajinske naacionalne novosti (UNN).

Janukovič smiruje strasti u Harkovu?

Izveštač BBC je objavio da je dobio informacije da je Janukovič otišao u Harkov kako bi "kontrolisao" gradonačelnika Mihaela Dobkina i "zaustavio njegov separatistički pokret".

Potvrda da se nešto "kuva" na istoku Ukrajine još nema, ali su se pojavile informacije da se i u Harkovu, koji je najčvršće uporište Janukovičevih Regiona, spremaju demonstracije.

Kako navodi "Raša tudej", Janukovičeve pristalice su se okupile u velikom broju ispred bine na kojoj se očekuje predsednik, ali je njih oko 10.000 potpuno mirno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: