Dačić pozvao Srbe na izbore

Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je Srbe da u što već broju sutra izađu na izbore i da glasaju za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice.

Izvor: B92

Subota, 22.02.2014.

12:49

Default images

"Mislim da je od velike važnosti da ponovljeni izbvori za gradonačelnika severne Mitrovice budu održani u miru i da značajan broj Srba izadje na izbore da ne bismo imali problem koji je visio nad glavom na prošlim izborima, a to je da ne dodje do toga da Albanac bude gradonačelink severne Mitrovice", rekao Dačić novinarima posle svečanosti povodom Dana advokature u Srbiji.

Dačić je istakao da je važno da se stvori mirna atmosfera, iako nam je, kako je naveo, veoma neprijatno što je jedan od od kandidata za gradonačenika Olivr Ivanović u pritvoru.

"Mi smo protestovali zbog toga. Mislimo da taj čin ozbiljno narušava legitimitet međunarodnog sudstva na Kosovu i Metohiji i tražili smo da se on i svi drugi Srbi koji su pritvoru puste da se brane sa slobode i dali smo garancije Vlade. Do sada nam međutim nisu stigle nikakve pozitivne reakcije na takve naše zahteve", naveo je premijer.

U ovom trenutku, kako je istako, za Vladu Srbije je najbitnije to da što više građana izađe na izbore u severnoj Mitrovici i da se nakon toga ide na konstituisanje zajednice srpskih opština.

"To je naš strateški cilj koji stoji iznad Briselskog sporazuma. Zajednica srpskih opština kao prvi legitimni, legalni, politički organ koji je priznat i od Beograda i od Prištine i od Brisela i od Vašingtona i Njujorka", rekao je Dačić.

Pozivajući sve Srbe da u što većem broju izađu na izbore, Dačić je podsetio da je Vlada dala prednost listi kojoj je dala i na prošlim izborima.

"Ali pre svega je važno da to nadmetanje bude demokratsko fer i bez incidenata”, poručio je Dačić.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun kaze da će političari iz Beograda biti prisutniji na Kosovu u kampanji za vanredne parlamentarne izbore, koji će, uveren je nesmetano biti održani i u srpskim opštinama na Kosovu.

Vulin: Glasajte za gradonačelnika Srbina

Aleksandar Vulin pozvao građane Kosovske Mitrovice da sutra, na ponovljenim izborima za gradonačelnika, da izađu na izbore u što većem broju.

Ministar zadužen za Kosovo i Metohiju u ostavci je, danas na sastanku u Jagodini sa raseljenima sa Kosova i Metohije koji žive u Pomoravskom okrugu, rekao da će Albanci iskoristiti i umor Srba od čestih ponovljenih izbora, da će iskoristiti što su danas zadušnice pa su mnogi Mitrovčani napustili opštinu da bi se poklonili svojim najmilijima.

"Ja ih pozivam da se organizuju i izađu u što većem broju. Ne smemo dozvoliti da drugi odlučuju o našoj sudbini, Srbi moraju da imaju gradonačelnika Srbina, kazao je Vulin.

U Briselskom sporazum, navodi Vulin, nigde nije navedeno da gradonačelnik Kosovske Mitrovice mora da bude Srbin.

"Ali je duh Briselskog sporazuma da tamo gde Srbi žive u većini imaju i potpunu vlast i kontrolu. Ako sami to ne izborimo, to nam niko neće priznati i reći će da je to naše demokratsko pravo da ne izglasamo Srbina već da dopustimo Albancu da bude gradonačelnik Kosovske Mitrovice, istakao je Vulin.

Na pitanje da li postoje spiskovi za hapšenje Srba, Vulin je rekao da kada kod je neki preloman momenat i kada Srbi trebaju nešto da urade
za sebe, pojavljuju se priče o spiskovima koje ih dodatno plaše i destabilizuju.

"Vlada Srije je zvanično tražila od Euleksa da se joj dostavi informacija o spiskovima, ali još ništa nismo dobili. Za nas oni ne postoje dok ne dobijemo drugačiju informaciju, kazao je Vulin.

Vulin je naveo da je zdravstveno stanje Olivera Ivanovića veoma loše i da mu zdravlje stalno pogoršava.

"On više od 20 dana nije napustio svoju ćeliju, nije udahnuo vazduh iz straha za sopstvenu bezbednost. Mi smo dali garancije da se on i
svi ostali brane sa slobode i još uvek nam nije odgovoreno na to, kazao je Vulin.

Na današnjem sastanku u naselju Trnava u Jagodini potpisan je sporazum o političkoj podršci i zajedničkom delovanju između Pokreta socijalista i pet udruženja raseljenih Srba sa Kosova i Metohije iz Jagodine, Smedereva i Paraćina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: