NVO: Zaustaviti "izborno curenje"

Beograd -- NVO traže od policije, tužilaštva i službi bezbednosti da zaustave ciljano plasiranje informacija iz istraga u svrhu predizborne kampanje.

Izvor: Beta
Podeli

Zahtev je uputio Centar za monitoring izbora pet nevladinih organizacija, okupljenih u Kući ljudskih prava i demokratije.

"Slobodni i fer izbori u Srbiji ozbiljno su ugroženi plasiranjem neproverenih informacija iz istraga u medije u cilju diskreditacije političara", piše u zajedničkom saopštenju nevladinih oragnizacija.

Centar je naveo da se slučaj hapšenja i saslušanja Branka Lazarevića, otpravnika poslova ambasade Srbije u Atini, pretvorio u oruđe političke borbe pred parlamentarne izbore 16. marta.

U saopštenju se podseća da je u četvrtak, 20. februara nekoliko dnevnih listova objavilo isti podatak, pozivajući se na "izvor blizak istrazi", da je Lazarević optužio predsednika SPS-a Ivicu Dačića za saradnju sa kriminalcima.

"Pošto ne postoji ni teoretska šansa da je ovoliki broj medija istraživačkim novinarstvom došao do istog izvora iz istrage, jasno je da je informacija (ili dezinformacija) svesno plasirana medijima". ocenio je Centar.

Kako se navodi, podaci iz istrage su tajni i njihovo odavanje moralo bi da dovede do pokretanja ozbiljne istrage unutar svih institucija koje su posedovale takve podatke.

"Ovakva praksa je vrlo opasna i ugrožava institucije i vladavinu prava u Srbiji. Građani, a ni novinari ne znaju da li su ovako plasirane informacije istinite i ne postoji način da se provere iz nezavisnog izvora, tako da je ogromna mogućnost povrede ljudskih prava osoba koje se proglašavaju za kriminalce", piše u saopštenju.

Centar je pozvao sve medije da više ne prenose informacije koje im se tendenciozno dostavljaju iz različitih kabineta i centara političke moći i da na taj način obezbede makar minimalne uslove za fer i slobodnu predizbornu kampanju.

"U suprotnom, postahe saučesnici u grubom rušenju pravne države u Srbiji i kršenju ljudskih prava", naveo je Centar.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

strana 1 od 264 idi na stranu