Fondacija za pravo novinarstvo

Beograd -- Podrška i promocija nezavisnog i istraživačkog novinarstva, jačanje lokalnih medija i rad sa studentima žurnalistike - ciljevi su Fondacije "Slavko Ćuruvija".

Izvor: B92
Podeli

Tek što je počela da radi, Fondacija je objavila prvi konkurs. Fondaciju vodi Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog novinara.

Pred Jelenom Ćuruvijom nije nimalo lak zadatak. Fondaciju je osnovala s uverenjem da je vreme da se pozabavi nasleđem svog oca Slavka. "Osećam veliku dužnost da se njegovo ime ne spominje samo na dan ubistva i da prosto promovišem vrednosti koje je on promovisao i pristup novinarstvu koji je on imao."

Slavko Ćuruvija postao je sinonim za profesionalizam, hrabrost i etiku u novinarstvu. Fondacija koja nosi njegovo ime, kao svoj najvažniji zadatak najavljuje podršku upornim i nezavisnim novinarima, koji rade u interesu građana, a ne centara moći. Jelena ističe da je odrasla u novinarskoj redakciji.

"Jako dobro znam kako funkcionišu mediji iznutra, pogotovu poslednjih godinu dana tatinog života sam vrlo dobro naučila šta je cenzura a opet kao glumica sam se dosta susretala sa medijima, a kao građanka ove zemlje i misleće biće sam shvatila da su mediji u velikom, velikom problemu. Ne samo kod nas, ali ja ovde živim."

"O čemu Srbija ćuti?" prvi je konkurs za podršku lokalnim medijima koji je Fondacija pokrenula.

"Mi smo formulisali konkurs kao nešto što treba da ohrabri lokalne medije u tome da ispričaju svoje priče o tome kako funkcioniše kontrola loklanih vlasti, kako kontroliše veza između lokalne zajednice i ljudi na lokalu koji zajedno treba da pokušaju da izvrše promenu u društvu", kaže Peđa Urošević izvršni direktor Fondacije.

U najmlađoj domaćoj fondaciji planova i ideja je napretek, a za sada je očigledan i višak prostora. Pored volontera, fondaciji, koja je tek počela s radom, nedostaje jedino donacija kancelarijskog nameštaja.

Više o Fondaciji možete naći na adresi www.slavkocuruvijafondacija.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu