Šta kažu u SNS-u o LGBT pravima

Gej strejt alijansa saopštava da je sinoć na tribini vraćarskog SNS-a predstavnike te stranke direktno pitala o njihovim stavovima u vezi sa LGBT populacijom.

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2014.

14:46

Default images

Pitanja su postavili aktivisti GSA Nikola Milosavljević, Tamara Laketić i Nebojša Otović, a odnosila su se na to kakve su konkretne mere SNS-a za smanjenje nasilja i diskriminacije prema LGBT osobama, kakav je stav naprednjaka o Paradi ponosa, kao i da li će SNS za vreme ove kampanje kao i nakon izbora pružiti javnu i jasnu političku podršku LGBT populaciji.

Na pitanja je odgovarao Marko Đurić, članu predsedništva SNS i savetniku predsednika Srbije koji je rekao da je primetno da nivo opšte bezbednosti u zemlji Srbiji nije zadovoljavajući što se vidi u raznim gradovima i mestima.

"Različiti oblici nasilja pojavljuju se u društvu koje je opljačkano, osiromašeno, u društvu u kojem su mnoge vrednosti izvrnute naopako", dodao je Đurić i poručio da je nedvosmisleni stav SNS-a da niko u Srbiji, bez obzira kojoj grupi pripadao, bez obzira na svoje političko i drugo uverenje, ne sme biti izložen fizičkom nasilju.

"To je princip za koji se zalaže i zalagaće se SNS", rekao je Đurić.

Što se tiče Parade ponosa, on navodi da je to zapravo pitanje slobode "zbora i dogovora" građana i ponovio raniji stav SNS-a da Ustav i zakoni moraju da se poštuju i da sloboda okupljanja mora biti omogućena svim građanima.

Međutim, po njegovom ličnom mišljenju tema Parade je "vrlo često u prethodnih nekoliko godina bila korišćena od strane različitih političkih grupacija kako bi se odvratila pažnja građana sa gorućih ekonomskih i drugih problema" tj. kako bi se "svi u Srbiji svađali oko toga da li treba ili ne treba da šetate umesto da se bavimo time ko nas pljačka".

U tom smislu, kaže Marko Đurić mnoge LGBT organizacije bile su predmet instrumentalizacije i različitih manipulacija, dodao je on. Kada je u pitanju Parada ponosa ne sme doći do toga da se ljudi fizički obračunavaju zato što imaju različite poglede na određene stvari, zaključio je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: