Dačić: Vreme je za jedinstvo

Premijer Srbije Ivica Dačić položio je lovorov venac na sarkofag vožda Karađordja u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu i poručio da današnje vreme za jedinstvo.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 15.02.2014.

12:48

Default images

"Zato je važno da imamo političku i ekonomsku stabilnost zemlje", rekao je Dačić novinarima na Oplencu, pošto je položio venac.

Na pitanje da li je Srbija na dobrom putu da to ostvari premijer je rekao "zavisi da li imamo dugoročni cilj pred sobom ili dnevno politički, to će pokazati izbori".

Čestitajući građanima Dan državnosti, Dačić je rekao da taj praznik nema samo simbolični značaj na oslobodilačke težnje srpskog naroda, već što je mnogo značajnije sećanje na prve tekovine držanosti i ustavotvornosti i bitku za izgradnju moderne države kakva Srbija želi da bude u budućnosti.

"I u to vreme u tom Ustavu bilo je zapisano da država Srbija zavisi od turskog sultana i cara. Danas su međunarodni uslovi takvi da govore o tome da Srbija mora grčevito da se bori za svoje državne i nacionalne interese. Vreme u kojem smo nije vreme za eksperimente sa državnošću, već vreme da jedinstveno krenemo putem koji će nas voditi ka sigurnoj budućnosti", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima snaga naroda je bila uvek u tome da prepozna šta je to najbolje za Srbiju a to je evropski put, ali i očuvanje nacionalnih i državnih interesa.

Premijer je poželeo da se Srbija više nikada ne bori za svoju slobodu, već da svakodnevnu borbu vodi za razvoj, za zemlju u kojoj će sve postati normalno, a normalno postati pravilo, a ne izuzetak.

Dačić je položio venac povodom obeležavanja 15.februara, Sretenja, Dana državnosti Srbije.

Ceremonija polaganja venca obavljena je uz najviše državne i vojne počasti u prisustvu garde Vojske Srbije i orkestra Garde. Princ Aleksandar Karađorđević rekao je na obeležavanju Dana državnosti u Orašcu da su se na tom mestu pre 210 godina najugledniji Srbi dogovorili da podignu ustanak protiv otomanske okupacije.

"Za vođu su izabrali mog čukun-čukundedu Karađorđa. Svaki put kada dođem u Orašac, osećam neizmeran ponos prema našim precima. Osećam i ogromnu odgovornost prema njihovom veličanstvenom dostignuću, obnovi srpske države. Treba da se sećamo da su vremena pre 200 godina svakako bila mnogo teža nego danas, i da su se očevi naše nacije sigurno suočavali sa neuopredivo većim preprekama od onih koje su pred nama danas", rekao je Karađorđević, navodi se u saopštenju dvora.

Predsednik Političkog saveta Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Predrag Marković čestitao je građanima Dan državnosti i naveo da se "ozbiljni ljudi ujedinjuju da delima očuvaju najbolje iz prošlosti i tome udahnu život", saopštio je URS.

Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića takođe je obeležila Dan državnosti uz poruku da je to prilika da se svi obavežu da će Srbiji vratiti mesto koje joj je kroz istoriju pripadalo.

Ta stranka je pozvala sve političke partije da, bez obzira na rezultat izbora 16. marta, postignu politički konsenzus o budućnosti Srbije.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je povodom Dana državnosti da su i 1804. godine velike sile ubeđivale Karađorđa i ustanike da treba da budu konstruktivni i realni i da ne treba da obnavljaju državnost Srbije.

"Isto je i sada sada", rekao je Koštunica, saopštio DSS.

Koštunica je, posle polaganja venca na spomenik Karađorđu na Vračarskom platou u Beogradu, ocenio da su danas, zahvaljujući evrofanatičnoj politici vlasti, ugroženi teritorijalna celovitost, ustavni poredak i ekonomski razvoj zemlje.

Koštunica je upitao šta je danas ostalo od velikih tekovina borbe za stvaranje države i za njen integritet, i gde je Srbiju dovela današnja vlast.

Čelnici grada Čačka, predstavnici Moravičkog upravnog okruga i Policijske uprave Čačak obeležili su Dan državnosti Srbije, položivši vence na spomenik Tanasku Rajiću, na mestu na kome se odigrao znameniti boj na Ljubiću 1815. godine.

Time su ujedno odali počast svim ratnicima i borcima čačanskog kraja palim za slobodu i nezavisnost Srbije.

"Svake godine na ovaj praznik poklanjaćemo se senima onih koji su oslobadali Srbiju i stvorili modernu državu u kojoj danas živimo", kazao je gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić.

Ilić je rekao da se uveliko sprema proslava 200. godišnjice boja na Ljubiću, 2015. godine.

"Želimo da budemo spremni za obeležavanje tog jubileja, očekujemo veliki broj domaćih i stranih gostiju i učinićemo sve da ovaj deo Čačka podseća na velike dogadaje koji su se tu odigrali", istakao je gradonačelnik.

Dan državnosti Srbije obeležava se povodom podizanja Prvog srpskog ustanka 1804. godine i donošenja prvog srpskog ustava 1835. godine u Kragujevcu, čime je, uz Drugi srpski ustanak, otpočela obnova srpske državnosti i izgradnja moderne države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: