"Njegoš slavio ubijanje Muslimana"

Hag -- Tužilaštvo Tribunala na suđenju Karadžiću tvrdilo da je Petar Petrović Njegoš u svom epu "Gorski vijenac" "slavio ubijanje Muslimana, odnosno poturica".

Izvor: Beta
Podeli

Tužiteljka Katrina Gustavson (Catrina Gustafšon) opširno je citirala stihove iz "Gorskog vijenca" tokom unakrsnog ispitivanja svedoka odbrane Gojka Kličkovića, koji je u glavnom iskazu pomenuo da se Radovan Karadžić, tokom rata u BiH, često pozivao na taj Njegošev spev.

Zastupnica optužbe citirala je dijalog vladike Danila i Vuka Mićunovića u kojem se - u slobodnom prevodu sa engleskog - poziva na "čišćenje naše zemlje od nevernika" i kaže da "naša bitka neće biti okončana dok mi ili Turci ne budemo istrebljeni".

Po tumačenju tužiteljke Gustavson, to je bio "poziv na etničko čišćenje zemlje od Muslimana".

Njegoš u "Gorskom vijencu" "slavi ubijanje Muslimana, uništavanje njihovih kuća i rušenje njihovih džamija", sugerisala je tužiteljka.

Ograđujući se da nije proučavao Njegoševo delo, svedok Kličković, koji je posle rata bio premijer Republike Srpske, uzvratio je da dovođenje u vezu "Gorskog vijenca" sa zločinima tokom sukoba u BiH "izlazi iz okvira lepog ponašanja".

"Ja osuđujem svako razaranje i ubijanje", kazao je svedok, dodajući da je Njegoš opisivao istorijske događaje od "pre 200 godina".

Na primedbu tužiteljke da je sam izjavio da je Karadžić "uporedjivao Gorski vijenac s tekućim događajima", Kličković je odgovorio: "Ne, nisam čuo". U dodatnom ispitivanju, Karadžić koji se brani sam, pitao je svedoka "kada je Njegoš živeo i napisao svoj spev, a Kličković je odgovorio: "U vreme turskog nadiranja i osvajanja Balkana i činjenja velikih zločina i skoro uništavanja hrišćanstva", dodajući da su "Njegoš i vladika Danilo bili na svojoj zemlji".

Precizirajući da je "Gorski vijenac" napisan u 19. veku i da opisuje događaje iz 17. veka, Karadžić je slobodarsku poruku speva ilustrovao stihovima: "Tirjaninu stati nogom za vrat... to je ljudska dužnost najsvetija" i "Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom".

Bivši predsednik RS optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, 1992-95. godine.

Karadžić je danas pred sudije izveo i zaštićenog svedoka KW-545, koji je govorio na sednici zatvorenoj za javnost.

Suđenje se nastavlja sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1325 idi na stranu