Peć: Ubijala vojska, ne paravojska

Devetorica pripadnika oružanih snaga osuđena na ukupno 106 godina zatvora, dok su dvojica oslobođena optužbi za ubistvo više od 120 albanskih civila 1999.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 11.02.2014.

13:34

Default images

Trojici osuđenih su izrečene maksimalne kazne zatvora od 20 godina.

Toplicu Miladinovića i još 10 osoba tužilaštvo je teretilo za ratne zločine protiv civilnog stanovništva izvršene na teritoriji opštine Peć u aprilu i maju 1999, kada je ubijeno više od 120 civila albanske nacionalnosti u selima Ćuška, Zahač, Plavljane i Ljubenić.

Iako je ovaj slučaj u javnosti pripisivan paravojnoj formaciji "Šakali", predsedavajuća sudija Snežana Nikolić Garotić rekla je da zločine u navedenim selima u okolini Peći nisu počinile paravojne formacije već regularne jedinice Vojske Jugoslavije.

“To nisu bili nikakvi Šakali, ovo su bile regularne vojne jedinice”, rekla je Nikolić Garotićeva i dodala da je optuženima angažman u Vojsci upisan u vojne knjižice.

Ona je u usmenom obrazloženju presude rekla da iskazi svedoka i optuženih ukazuju da su se u vreme kada su se zločini dogodili, na licu mesta nalazili i drugi ljudi u uniformama, ali da ovo sudsko veće nije imalo dokaza da ustanovi ko su, osim optuženih, bili ti drugi pripadnici oružanih snaga.

Optuženi su se teretili za dva napada u četiri sela u okolini Peći, tokom aprila i maja 1999. kada je ubijeno oko 120 Albanaca.

Sudija je rekla da su neke žrtve spaljene u kućama u kojima su ubijene, a da su mnogi sahranjeni u masovnim grobinciama, uključujući i masovnu grobnicu u Batajnici.

Osim ubistava, pripadanici 177. Vojno-teritorijalnog odreda Vojske Jugoslavije, kojim je komandovao prvooptuženi Toplica Miladinović, odgovorni su, po oceni suda, za jedno silovanje, pljačku, proterivanje kosovskih Albanaca i uništavanje njihove imovine.

Sudije su zaključile da se događaji u selima Ćuška, Zahač, Ljubenić i Plavljane nisu dogodili u toku borbe sa OVK ili u toku NATO bombardovanja, već da su bili direktni napadi na civile.

Prvooptuženi Toplica Miladinović osuđen je nepravosnažno na 20 godina, a maksimalne kazne od 20 godina su dobili i Milojko Nikolić i Dejan Bulatović.

Srećko Popović je osuđen na 10, Slaviša Kastratović na dve godine zatvora, Boban Bogićević na dve godine, Abdulah Sokić na 12 godina, Ranko Momić na 15 godina, a Siniša Mišić na pet godina.

Krivice su oslobođeni Radoslav Brnović i Veljko Korićanin.

U optužnici je navedeno da su optuženi prilikom ubistava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih dela pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost. Najmlađa žrtva je imala 19, a najstarija 87 godina.

Svi optuženi su, tokom iznošenja završnih reči, izjavili da nisu krivi za ubistva civila tokom napada na četiri kosovska sela u proleće 1999. godine.

Tužilaštvo je delimično zadovoljno ovakvom odukom i najavljuje da će se žaliti na oslobađajuće presude, kao i na visinu kazne u slučajevima gde su manje od predloga tužilaštva.

Advokati osuđenih najavljuju žalbe, a do izricanja pravosnažne presude svi osuđeni ostaju na slobodi. Branilac prvooptuženog Toplice Miladinovića Goran Petronijević nezadovoljan je presudom, a naročito kritikuje ulogu zaštićenih svedoka.

Vođa "Šakala" bio je Nebojša Minić zvani Mrtvi, koji je tokom bekstva preminuo od side u Argentini.

Krajem novembra 2013. podignuta je još jedna optužnica za zločine u rejonu Peći, protiv tri bivša pripadnika Vojske Jugoslavije.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da su svedoku saradniku u predmetu "Ćuška" i njegovom bratu noćas zapaljeni splavovi u Beogradu. što pokazuje o kakvom predmetu se radi i koliko rizika preuzimaju oni koji rade u Veću za ratne zločine.

Blakaj: Da se procesuira što više takvih slučajeva

U Pištini za sada nema zvaničnih reagovanja na presudu iz Beograda.

Ipak, kako javlja naša reporterka, odluka je naišla na veliko interesovanje javnosti, a u prištinskim medijima ovo je glavna vest. U javnosti se posebno ističe da je sud utvrdio da se zločin u ta četiri sela dogodio kada tu nije bilo ratnih dejstava.

Prištinski mediji ocenjuju, kako prenosi naša dopisnica, da je ova presuda korak dalje u ostvarivanju pravde u regionu za zločline kojui su se desili prema civilima tokom rata.

Bekim Blakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo, kaže za B92:

"Drago mi je da je doneta takva presuda i da je većina optuženih osuđena i da je tužilaštvo napokon uspelo da dokaže da su postojala krivična dela - ratni zločini u ova četiri sela u Pećkoj opštini. Treba da se nastoji da se procesuira što više takvih slučajeva, da ostane što manje prostora za nekažnjivost i to na sve strane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

210 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: