Građani prete blokadom Sarajeva

Demonstranti u Sarajevu zapretili su blokadom grada ako ne budu pušteni uhapšeni tokom proteklih dana. Ostavke se i danas nastavljaju.

Izvor: Beta

Nedelja, 09.02.2014.

09:22

Default images

U Sarajevu je na ulicama oko 1.000 ljudi, a saobraćaj u centru grada je obustavljen. Policija obezbeđuje skup i nisu zabeleženi incidenti. Federacija BiH ima deset kantona, a građani koji protestuju, traže i ukidanje svih tih administrativnih jedinica.

Učesnici protesta u Sarajevu napustili su saobraćajnicu ispred Skupštine FBiH i uputili se ponovo ka raskrsnici između Predsednistva BiH i zgrade Kantona Sarajevo gde i dalje blokiraju saobraćaj.

Protest je i dalje miran.

U Sarajevu je pročitan proglas u kome se zahtevaju ostavke vlasti, ukazuje se na težak socijalni položaj ljudi, a najavljen i nastavak mirnih protesta u tom gradu.

U međuvremenu je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela u BiH, Himzo Selimović, podneo ostavku, objavljeno je danas. Do sada su ostavke podneli i premijeri Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničkog kantona, a Vlada Kantona Sarajevo odžava vanrednu sednicu.

Učesnicima protesta u Sarajevu, koji su danas ispred zgrade Tužilaštva tražili puštanje na slobodu privedenih tokom nereda u petak, obratio se jedan 17-godišnjak koji tvrdi da ga je policija u pritvoru zlostavljala.

"Udarili su me u podrumu, nakon što nisam hteo da odgovorim njihovo pitanje ko je palio", rekao je demonstrantima mladić koji se predstavio kao Harun Čehajić.

On kaže da je među privedenima bilo još dvoje 17-godišnjaka i troje 18-godišnjaka.

Prisutni uzvikuju "Ubice, ubice" i traže da im se obrati neko iz Tužilaštva, preteći radikalnijim merama ako njihovi zahtevi za puštanje na slobodu privedenih ne budu ispunjeni.

Demonstranti u Sarajevu su danas od zgrade Predsedništva BiH, gde su počeli protest, došli pred Tužilaštvo Kantona Sarajeva gde se održava sastanak policijskih tela Federacije BiH.

Specijalci koji osiguravaju tu zgradu su skinuli kacige i odložili štitove, na šta su građani aplaudirali.

Demonstranti su poručili da će se sami obračunati s huliganima ukoliko dođu, a pozivaju sugrađane da im se pridruže u protestu.

Građani nose transparente na kojima piše "Hoćemo zakone" i uzvikuju "Lopovi, ostavke, izlazite napolje!", "Bando lopovska!".

Demonstranti kažu za sebe da su samo građani Sarajeva "bez imena, nacionalnosti ili stranačke pripadnosti".

Iz pritvora je pušteno 15 osoba, dok je još njih 15 i dalje u pritvoru. Jedan od puštenih je rekao da su ga tukli i prilikom privođenja i u policijskoj stanici.

Građani traže da i oni budu pušteni.

Demonstranti su pozvali druge građane da im se pridruže i poručili da će se sami obračunati s huliganima ukoliko se pojave.
Foto: Tanjug
Oko 100 građana Tuzle ponovo se okupilo ispred zapaljene zgrade Vlade Tuzlanskog kantona kako bi dali podršku građanima u drugim gradovima i kako bi ponovili svoje zahteve koji su upućeni zastupnicima u Skupštini TK.

Tuzlaci traže da se, nakon ostavke premijera Tuzlanskog kantona, imenuje vlada nestranačkih eksperata.

Na internetu se pojavio snimak na kojima se vidi kako policijske snage potiskuju demonstrante na obali Miljacke i guraju ih u reku.

Kako je bilo najavljeno, i danas su se na glavnom gradskom trgu u Bihaću okupili građani koji traže ostavku kantonalnog premijera Hamdije Lipovače.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača, za koga se ovih dana nije znalo gde se tačno nalazi, u BiH ili Hrvatskoj, odbija da podnese ostavku i optužuje predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da je organizovao nerede u Federaciji.

Lipovača je na konferenciji za novinare u Bihaću rekao da, iako građani od njega to očekuju, njegova vlada neće donositi odluke samo zato što to neko od njih traži i dodao da je toj vladi “šef” kantonalna skuština.

“Ili ćemo ostavke podneti svi, ili niko”, rekao je Lipovača, koji tvrdi da nije bežao u Hrvatsku, kako su to tvrdili neki mediji, pa i policija.

Rekao je da je za večeras zakazana vanredna sednica Skupštsine USK, kao i da će dnevni red biti utvrđen na samoj sednici.

Inače, Koordinacija boračkih udruženja USK je na sastanku u podne zatražila hapšenje premijera Lipovače (SDP).

Građani Bihaća danas mirno protestuju u tom gradu, a izneli su i svoje zahteve u 13 tačaka koji su identični sa zahtevima građana drugih kantona i gradova gde su proteklih dana bili protesti.

Na prvom mestu je smena vlade i svih direktora javnih ustanova i preduzeća, usklađivanje plata u javnom sektoru tako da najviša ne sme preći visinu tri prosečne plate u proizvodnom sektoru.

Protest podrške u Beogradu

Grupa građana koja podržava masovne građanske proteste u Bosni i Hercegovina najavila je danas da će 10. februara, u ponedeljak u centru Beograda, na Trgu republike organizovati protest solidarnosti.

Protest organizuju građani koji su se okupili na grupi na Fejsbuku pod nazivom “Podrška narodu Tuzle iz Srbije”.

U pisanom saopštenju dostavljenom medijima, navodi se da protesti u BiH na dramatičan način postavljaju pitanja koja se ućutkavaju godinama.

“Njihova spontanost, orijentacija na socijalne i ekonomske probleme i, istovremeno, jasna težnja da se distanciraju od nacionalnih i verskih sukoba, kao i od svih postojećih političkih partija pružaju po prvi put prostor mladim i uglavnom nezaposlenim ljudima da uzmu aktivno učešće u političkom životu,”
stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Tuzla podigla svoj glas i započela borbu za socijalna prava i prevazilaženje podela.

“Najbolja solidarnost koju možemo da pružimo jeste da se i sami organizujemo i konačno na dnevni red postavimo pitanja dvodecenijske pljačke narodnog bogatstva putem ratova i privatizacija”, navodi se u saopštenju.

Skup je zakazan za 16 sati kod restorana Ruski car.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: