"Bilo je pitanje kad će eskalirati"

Socijalni bunt u BiH već se godinama oseća u vazduhu, bilo je samo pitanje vremena kada će eskalirati, izjavio je danas predsednik Federacije BiH Živko Budimir.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 07.02.2014.

17:05

Default images

U prvoj reakciji na proteste Budimir je naveo da je u pitanju "opravdano nezadovoljstvo građana" i da o tome govori javno od početka svog mandata. Napomenuo je da određene političke grupe i njihovi zvaničnici zanemaruju interese stanovnika BiH koji su im "dali svoj glas i postavili ih na položaj da odlučuju".

Budimir smatra da su građani širom BiH pokazali ovih dana da nisu zaboravili svoje pravo na dostojanstven život, pokazali da mogu i znaju da kažu kada je dosta i da su zainteresovani za stanje u BiH i "bolje sutra svoje dece".

Pozvao je učesnike protesta da "zadrže čovečnost, da ne zaborave ko su i šta su", kao i da proteste, ukoliko nameravaju da in nastave, "nastave u mirnom duhu, jer uništavanje zajedničke imovine i fizičko nasilje neće rešiti ništa".

Apelovao je, takođe, na političke grupe i pojedince da ne iskorišćavaju socijalne nerede za prikupljanje ličnih poena, poručivši da ovo nije vreme za kampanju, već da se "ovde radi o ljudskim sudbinama".

"Ovo je pokazatelj da su BiH protekle dve decenije vodili pogrešni ljudi. Neki od njih su danas u opoziciji i čekaju svoju priliku da ponovno zgrabe vlast, neki su na vlasti, neki su iz carstva podzemlja došli na političku scenu, a zajedničko im je svima da državu gledaju kao svoj lični rudnik zlata, da ostavljaju iza sebe opustošena preduzeća, opljačkane porodice, haos i jad", tvrdi Budimir i moli za mirne i dostojanstvene proteste.

EK apeluje na mir

Evropska komisija apelovala je danas na sve učesnike demonstracija u Bosni i Hercegovini da izbegavaju nasilje i da se uključe u dijalog kako bi rešili probleme.

"Građani imaju pravo da izraze nezadovoljstvo kroz nenasilno okupljanje. Žalimo zbog velikog broja povređenih i apelujemo na sve da izbegavaju nasilne akte i da se uključe u dijalog kako bi rešili probleme", rekao je za Tanjug Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

"Moralo je do ovoga da dođe"

Profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Slavo Kukić je ocenio da protesti u gradovima širom Bosne i Hercegovine nisu iznenađujući, ali je poručio da rešenje nije u razbijanju i sukobima s policijom.

"Mislim da je ovakva reakcija ljudi, jednostavno rečeno iz trbuha, morala doći. I čudo je kako je nije bilo ranije. Ali ne mislim da su paljevina i razbijanje bilo kantonalnih bilo drugih - rešenje", smatra Kukić, a prenosi Radio Sarajevo.

On poručuje da bi oni koji su krivi za trenutno stanje u društvu trebalo da budu "privedeni na odgovornost" kad je vreme za to, na izborima.

Ipak, Kukić smatra da na nastupajućim izborima to neće biti tako, nego da će, kako je ocenio, ti isti ljudi opet biti izmanipulisani nacionalnom homogenizacijom.

"Rešenje, dakle, nije u razbijanju i sukobima s policijom, nego okretanje leđa onim političkim filozofijama i ideologijama koje su ljude dovele u ovu situaciju. I okretanje onim snagama koje u centar svog političkog delovanja i razmišljanja stavljaju čoveka i njegov prosperitet", kazao je Kukić.

On je napomenuo da pritom ne misli na određene političke subjekte koji su se deklarativno zalagali za čoveka, a u dobroj su meri odgovorne za trenutno stanje u društvu.

Komšić: Problemi nisu od pre tri dana, gomilaju se godinama

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas, komentarišući proteste širom BiH, da do problema nije došlo pre tri dana, već se oni gomilaju nekoliko godina i da je situacija sada samo eskalirala.

U razgovoru za Federalnu televiziju Komšić je jasno kazao da su za ovu situaciju krivi političari i da je to razlog zbog kog ne mogu da izadju pred gradjane.

On je ocenio, kako prenosi sarajevski Dnevni Avaz, da je prvi dan trebalo razgovarati s radnicima i gradjanima, umesto što je upotrebljena sila, jer "sila ne rešava ništa što se pokazalo na primeru Tuzle".

Komšić je jasno rekao u odgovoru na pitanje da li će vojska biti angažovanja da o tome nema govora, jer, kako je istakao, "kako ćete vojsku angažovati protiv svog naroda".

"Narod tu nije došao što te mrzi ili zbog političke orijentacije, boje očiju ili zbog onoga kako se zoveš, nego zbog jada, bede i nepravde koja ih stalno pritišće. Gde ćete silom na te ljude. Sila je i dovela do ovoga, a da se prvog dana pričalo s ljudima, ne bismo imali ove slike po celoj BiH", smatra Komšić.

On je dodao da je sada potrebno biti mudar i ne skupljati političke poene, nego smiriti situaciju i izaći pred okupljene.

Istakao je i da treba zaustaviti uništavanje imovine, jer, kako smatra, oni koji zaista traže svoja prava će se povući.

Najavio je da će predložiti sazivanje vanredne sednice Predsedništva BiH, ali ne zna da li će se tom pozivu odazvati drugi članovi Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović.

"Mi smo krivi zbog svega. Ne znam da li će državna vlast moći da funkcioniše, ali će morati. Vlast uvek mora da funkcioniše, ova ili neka druga. Iz anarhije ništa dobro ne dolazi", zaključio je Komšić.

Protesti su organizovani u velikom broju gradova širom BiH, ima i povredjenih, a demolirane su i zgrade vlada kantona, a napadnuta je i zgrada Predsedništva BiH u Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: