Umro čehoslovački komunista Bilak

Bratislava -- Bivši visoki čehoslovački zvaničnik Vasil Bilak, koji se zalagao za sovjetsku okupaciju te zemlje, umro je u utorak, saopštila je Komunistička partija Slovačke.

Izvor: Tanjug
Podeli

Bilak je preminuo u 96. godini u Bratislavi, gde je živeo, saopštila je ta partija, ne navodeći uzrok smrti.

Nekadašnji komunistički zvaničnik je rođen 11. avgusta 1917. godine u selu Krajna Bistra u severoistočnoj Slovačkoj.

Bilak je bio deo tvrdog jezgra komunista koji se suprotstavljao pokušajima vođe liberalnog krila Aleksandra Dubčeka da reformiše partiju krajem šezdesetih godina.

Bilak je ostao upamćen po tome što je sa još četvoricom zvaničnika napisao pismo u kome je pozvao sovjetske trupe da 1968. uđu u Čehoslovačku i uguše Praško proleće.

"Socijalizam je u našoj zemlji u opasnosti", napisali su u pismu lideru sovjetske komunističke partije Leonidu Brežnjevu, tražeći od njega da "kako bi pomogao - upotrebi sva sredstva koja ima na raspolaganju".

Bilak je bio i poslednji živi autor tog pisma.

Vaclavu Havelu, vođi Plišane revolucije 1989. koja je dovela do sloma 40 godina dugog komunističkog režima, kopiju pisma 1992. uručio je nekadašnji ruski predsednik Boris Jelcinj.

Tokom invazije trupa Varšavskog pakta, predvođenih sovjetskom vojskom, ubijeno je više od 100 ljudi u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Bilak, kao član Centralnog komiteta Komunističke partije Čehoslovačke, imao je vodeću ulogu u uspostavljanju tvrdokornog komunističkog režima posle invazije ŠSR-a, navodi AP.

Tokom '80-tih, on se suprotstavljao reformama sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova.

Tužilaštvo slovačke države je pokušalo da pokrene istragu o Bilakovoj ulozi u dešavanjima 1968, ali je odustalo zbog nedostatka dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 415 idi na stranu