Ukrajinski opozicionar:Bio sam otet

Ukrajinski opozicioni aktivista Dmitro Bulatov, koji je prošle sedmice nestao, izjavio je danas da je bio otet i mučen.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 31.01.2014.

10:26

Default images

To je još jedan u nizu misterioznih napada na učesnike antivladinih protesta koji traju otkako je vlada odlučila da ne potpiše sporazum o jačanju odnosa sa Evropskom unijom. Bulatov je nestao 22. januara, a pronađen je juče izvan Kijeva.

On kaže da su ga otmičari teško pretukli, odsekli mu deo uveta i isekli mu lice.

Nestanak Bulatova izazvao je šok u zemlji. Pored njega, nestala su još dvojica, a jedan je pronađen mrtav.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton uputila je danas oštar protest zbog nezakonitog hapšenja, mučenja i ubistava demonstranata u Ukrajini.

“Zgrožena sam zbog očiglednih znakova mučenja i okrutnog postupanja prema organizatoru demonstracija Dmitru Bulatovu, koji je juče pronađen živ nakon što je pre sedam dana nestao”, napisala je Eštonova u saopštenju za medije.

Ona je podsetila da su neki učesnici demonstracija nakon nestanka pronađeni mrtvi i okrivila ukrajinske vlasti da stvaraju atmosferu straha i nasilja.

Eštonova je pre dva dana bila u Ukrajini, gde je pokušala da pokrene dijalog između predstavnika opozicije i režima predsednika Viktora Janukoviča.

Američki državni sekretar Džon Keri najavio je da će se SAD uključiti u rešavanje problema u Ukrajini.

Keri bi, navodno, na marginama Bezbednosne konferencije u Minhenu trebalo da se sastane, između ostalih, i sa liderom ukrajinske opozicione partije Otadžbina Arsenijem Jacenjukom, čelnikom Ukrajinske demokratske alijanse za reforme Vitalijem Kličkom, kao i sa pevačicom - nekadašnjom pobednicom “Evrovizije” Ruslanom Ližičko, koja je proteklih sedmica ohrabrivala demonstrante na kijevskom Trgu nezavisnosti.

Policija: Ima više scenarija nestanka Bulatova

Otmica ukrajinskog opozicionog aktiviste Dmitra Bulatova, koji tvrdi da je više od nedelju dana držan u zatočeništvu i mučen, "mogla bi da bude organizovana s ciljem da izazove negativnu reakciju javnosti", nagovestio je danas prvi zamenik šefa Istražnog odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova, Oleg Tatarov.

Tatarov je u obraćanju novinarima rekao da su prijatelji Bulatova odveli u bolnicu, umesto da odmah, na licu mesta, pozovu policiju.

"Niko ne želi da daje informacije, niko ne želi da sarađuje", kazao je Tatarov.

Tatarov je rekao i da policija razmatra nekoliko verzija nestanka Bulatova, prenele su agencije.

"Prva je krivično delo počinjeno protiv određene osobe. Druga je moguća namera da se provokacijom izazove negativan odgovor javnosti. Još jedna je i da je nestanak Bulatova imao za cilj prikupljanje određenih sredstava. Još nismo otkrili kakvih tačno sredstava, ali i ta verzija se razmatra", izjavio je Tatarov.

Ukrajinska policija pokrenula je istragu o otmici opozicionog aktiviste Dmitra Bulatova koji tvrdi da je više od nedelju dana držan u zatočeništvu i mučen, u nizu misterioznih napada na antivladine demonstrante tokom dvomesečne političke krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: