Ostavke ako nema pomaka u istrazi

Zamenik glavnog urednika "Dana" Nikola Marković očekuje ostavku nadležnih u državnom vrhu ako do 27.maja ne bude rezultata u istrazi ubistva Duška Jovanovića.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.01.2014.

17:03

Default images

Jovanović je ubijen u noći, 27. maja 2004. godine ispred redakcije lista "Dan", a ubice iz tamnog "golfa 3" u pokretu na njega su ispalile smrtonosne hice iz automatske puške. Marković koji je predsednik Komisije za praćenje istraga nerešenih napada na novinare kaže da je 10 godina razuman rok da se otkriju nalogodavci ubistva.

Ni nakon deset godina od zločina se ne zna ko je sve te noći bio u "golfu 3", ko je imao kakvu ulogu u organizaciji ubistva, a najmanje ko je i zbog kojeg motiva naručio ubistvo vlasnika i glavnog urednika "Dana". "Deset godina je razuman rok da se otkriju nalogodavci ubistva. Ako ne bude rezultata, neko od odgovornih treba na godišnjicu ubistva da podnese ostavku. To je najmanje što treba da urade, ali uveren sam da tako neće biti", rekao je Marković na konferenciji Akcije za ljudska prava (HRA) na kojoj je predstavljen novi izveštaj o procesuiranju napada na novinare u Crnoj Gori. Dokument koji je izradila HRA obuhvata period od ubistva Jovanovića do kraja januara ove godine, kada je objavljena odluka o formiranju Komisije. Izveštajem je obuhvaćeno 30 slučajeva napada na poslenike javne reči u Crnoj Gori, od ubistva do pretnji, kamenovanja prostorija i prebijanja. Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Veselin Vučcković potvrdio je ranije da je ponovo otvorena istrage o ubistvu urednika i vlasnika dnevnog lista "Dan". Vučković je od Višeg suda u Podgorici zatražio da mu dostavi kompletan predmet o ubistvu Jovanovića, kako bi Tužilaštvo moglo da preduzme konkretnje radnje povodom ponovnog otvaranja istrage. On je ranije kazao da je predmet Jovanovićevog ubistva i dalje otvoren, jer je, do sada, povodom ubistva direktora "Dana", pravosnažno osudjen jedino Damir Mandić, zbog saučesništva, a direktni izvršilac i nalogodavac nisu otkriveni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: