Nagrađeni Somborac i Ćorovićeva

Karikaturista Marko Somborac i osnivač NVO "Urban in" Aida Ćorović dobitnici su tradicionalne nagrade "Povelja za građansku hrabrost - Dragoslav Stošić".

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

16:35

Default images

Nagradu dodeljuje Kuća pravde Strazbur i Unija sindikata.

Žiri, kojem je predsedavao novinar Milovan Jovanović, ove odluke je doneo jednoglasno, a nagrade će dobitinicima biti uručene u ponedeljak, saopštila je danas Kuća pravde Strazbur.

"Marko Somborac je preko stranica dnevnog lista 'Blic' dokazao da strip nije samo sredstvo za razbibrigu, već da može biti moćno satirično, edukativno i krajnje pozitivno 'oružje' koje doprinosi jačanju demokratije kroz žigosanje negativnih društvenih pojava", ističe predsednik Kuće pravde Strazbur Predrag Savić.

Donoseći odluku da se nagrada dodeli Aidi Ćorović, rukovodili smo se saznanjem da je svojom upornom i beskompromisnom borbom, ova hrabra žena pokazala je da se značajni rezultati u ostvarivanju građanskog društva, demokratije, ljudskih sloboda i prava mogu postići i delovanjem u manjim sredinama, a ne samo u Beogradu, dodao je Savić.

"Za mene, ova nagrada, pre svega, ima baš to značenje - podstrek da nastavim sa dosadašnjim radom, iako me je to, ponekad, koštalo i odricanja, a poslednjih meseci i visokog stepena slobode, ali me ovakva priznanja podsete da sve to nije uzalud i da se zbog dobrobiti za jedno društvo, jednu zajednicu, nekada moramo lišavati sopstvenih dobrobiti", istakla je Ćorovićeva u izjavi Tanjugu.

Prema njenim rečima, nagrade, uglavnom, mada ne i nužno, pokazuju da ono što radimo ima značaj, ima efekta u sredini u kojoj živimo ili čak i šire i da neko prepoznaje taj rad i zalaganje.

Ali, nagrade više od svega, kako je kazala, obavezuju da se nastavlja dalje, da se ne posustane, da se i dalje hoda "težim putem".

Ćorovićeva je istakla da bez obzira na to što će joj ova nagrada biti uručena, ona predstavlja nagradu za brojne, ne tako poznate, ali izuzetne ljude koji rade na teritoriji cele Srbije.

"Bez njihovog rada, ova zemlja ne bi imala šansu da jednog dana osvoji neke ozbiljnije demokratske prostore i postane istinski građanska, tolerantna i dostojna poštovanja u celom svetu", rekla je Ćorovićeva.

Raniji dobitnici Povelje za građansku hrabrost su i Verica Barać, Predrag Koraksić Koraks, Vukašin Obradović, Zoran Panović, Predrag Sapara, prof. Čedomir Čupić, Rasim Ljajić, Vladimir Radomirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: