Mrkić se sastao sa Mugabeom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, koji učestvuje na Samitu Afričke unije u Adis Abebi, sastao se danas s predsednikom Zimbabvea Robertom Mugabeom.

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

07:44

Default images

On se sastao i sa ministrom inostranih poslova te zemlje Simbarašeom Mumbengegvijem.

Mugabe je naglasio da njegova zemlja veruje da Srbija iskreno pristupa saradnji sa afričkim nacijama, tretirajući ih kao sebi ravne, saopštilo je srpsko Minstarstvo spoljnih poslova.

On je podsetio na sve velike projekte koje su sve jugoslovenske firme radile u Africi, a posebno je istakao projekte „Energoprojekta“ u Zimbabveu, Zambiji i Tanzaniji.

U razgovoru sa predsednikom Zimbabvea istaknute su tradicionalno prijateljske veze, kao i želja da delegacije iz Srbije posete Afriku kako bi razgovarali o svim mogućim oblicima saradnje i konkretnim projektima, posebno u oblasti privrede.

Mugabe nas poziva da Srbija opet bude prisutna na način na koji je umela da bude prisutna u vreme stare Jugoslavije, jer on pamti brojne, srpske kompanije koje bi mogle da uzmu učesće u velikim projektima razvoja Zimbabvea", rekao je Mrkić u izjavi Tanjugu.

Prilikom susreta sa zamenikom predsedavajućeg Komisije Afričke unije Erastusom Mvenčom, ministar Mrkić mu je uručio nacrt Sporazuma o saradnji Republike Srbije i Afričke unije, što je najavljeno tokom nedavne posete Mvenče Beogradu.

Predao sam mu nacrt tog sporazuma i razgovarali smo o njegovom sadržaju. Mislim da ćemo uskoro da potpišemo sporazum“, rekao je Mrkić.

Ministar Mrkić zahvalio se Mvenči na principijelnoj poziciji nepriznavanja JPN Kosova.

Dvojica zvaničnika razgovarali su o doprinosu Republike Srbije kroz političko angažovanje i učešće vojnih snaga širom teritorije Afrike, prvenstveno u Somaliji, Maliju, Liberiji, DR Kongu i Obali Slonovače, uz Mvenčino podsećanje na tradicionalno dobre odnose afričkih zemalja sa Srbijom.

Takođe, ministar Mrkić razgovarao je i sa ministrom inostranih poslova Etiopije Tedrosom Adhanomom.

Šef srpske diplomatije sastao se i sa šefom delegacije Novog Zelanda i državnim sekretarom ministarstva spoljnih poslova Švedske.

Mrkić je razgovarao i sa ministrima inostranih poslova Somalije i Libije.

Teme razgovora bile su saradnja u oblastima obrazovanja, poljoprivrede i mera bezbednosti, uz podsećanje na tradicionalno dobre odnose naše zemlje sa ovim afričkim državama.

Srbija ima ulogu posmatrača u Afričkoj uniji, a kako je Mrkić ranije rekao Tanjugu, poruke koje srpska delegacija bude iznela na samitu biće uključene u zvanična dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: