Nemačka ključni partner Srbije

Beograd -- Nemačka je jedan od ključnih aktera u procesu evropskih integracija Srbije, a države nisu sveznajuće i potreban im je dijalog sa organizacijama civilnog društva

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovo je poručeno danas na skupu "Srpsko-nemački civilni dijalog" u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Evropskog pokreta u Nemačkoj.

Predsednik Skupštine Srbije, koja je juče raspuštena, Nebojša Stefanović rekao je da su parlament i vlada u svom mandatu uradile veliki posao, a da je ključna bila borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Priznanje za to smo dobili od mnogih zemalja članica Evropske unije, ali i od drugih zemalja u svetu. Doneli smo i Strategiju 2013 - 2018 u kojoj je precizno definisan pravac te borbe i niko neće biti zaštićen, bez obzira koliko novca i uticao imao", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, biće usvojen i zakon kojim će narko dileri biti sklonjeni sa ulica, a Srbija više neće biti prepoznatljiva po privrednom kriminalu.

"Ne čekamo čarobni štapić, spremni smo da naporno radimo, a atmosfera u društvu je bila takva da refome nismo mogli da spovodimo brže", rekao je Stefanović.

On je dodao da će u narednom periodu država i njene institucije poptuno stajati iza reformi i napora da Srbija postane zemlja vladavine prava.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije u tehničkoj vladi Branko Ružić rekao je da Srbija želi ambicioznim pristupom vođenja pregovora još jednom da dokaže svoje kapacitete i unapredi imidž pouzdanog partnera.

"Plan Srbije je da bude u potunosti spremna da preuzme obaveze iz članstva u Evropskoj uniji do kraja 2018. godine, kako bi mogla da postane članica Unije početkom narednog budžetskog perioda u EU", rekao je Ružić.

On je podvukao da će Srbija pristupne pregovore voditi po novoj metodologiji koja u prvi plan stavlja naglasak na reforme u oblasti vladavine prava, a napredak ostvaren u poglavljima 23 i 24 značajno će uticati na dinamiku vođenja i trajanja pregovora.

Govoreći o poglavlju 35, Ružić je rekao da je prema istraživanju javnog mnjenja koje je nedavno spoveo KEI, 70 odsto ispitanika opredeljeno za postizanje rešenja sa Prištinom bez obzira na insistanje EU.

O tome koliki značaj naše dve zemlje pridaju jedna drugoj govori činjenica da Nemačka smatra Srbiju ključnom zemljom na Balkanu, dok Srbija smatra Nemačku ključnom zemljom Evropske unije, rekao je nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm.

Nemačka je najveći trgovinski partner Srbije, a ujedno i najveći davalac pomoći, podsetio je on.

Vilhelm je pozitivno ocenio saradnju nemačkog i srpskog parlamenta i najavio da će ove godine prvi put u Skupštinu Srbije doći nemački stipendisti na višemesečnu praksu, podsetivši da srpski studenti već godinama imaju šestomesečnu praksu u nemačkom Bundestagu.

On je takođe izrazio zadovoljstvo što je parlamentarna grupa nemačko-srpskog prijateljstva koja broji 50 članova, druga po brojnosti u Skupštini Srbije.

Predstavnici civilnog društva daju pečat bilateralnim odnosima, rekao je Vilhelm i dodao da je Srbija jedna od pet zemalja na svetu u kojima radi svih šest nemačkih fondacija.

Ursula Menle, članica Upravnog odbora Evropskog pokreta u Nemačkoj, izrazila je zadovoljstvo što proces evropskih integracija Srbije napreduje, napomenuvši da treba imati u vidu da "pregovaračke strane ne igraju uvek sa otvorenim kartama".

Pristupni pregovori se otvaraju važnim poglavljima, ali oni nimalo neće biti laki, rekla je ona i navela da je iz iskustva drugih zemalja jasno da na početku pregovora vlada oduševljenje, a da posle dolazi otrežnjenje.

Prema njenom mišljenju, najvažnije je da sve društvene grupe budu uključene u pregovarački proces, a mnoge od promena do kojih treba da dođe su bolne.

Kada je reč o nemačko-srpskom prijateljstvu, ona je podsetila na zlatno doba književne saradnje početkom 19. veka koja je krunisana saradnjom Getea i Vuka Karadžića i navela da to treba da bude osnova i za saradnju na početku 21. veka

Dvodnevni skup u Narodnoj Skupštini Srbije traje dva dana uz učešće velikog broja pripadnika civilnog društva dve zemlje, političkog i privrednog života, kao i medija.

strana 1 od 38 idi na stranu