Počeo skrining za Poglavlje 3

Jutros je počeo skrining za Poglavlje 3 pregovora o pridruživanju EU, koje se odnosi na slobodu pružanja usluga. Miščevićeva: Izbori ne ometaju evrointegracije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.01.2014.

09:24

Default images

Delegaciju Srbije, koju čine eksperti iz nekoliko ministarstava nadležnih za ovu oblast, predvodi šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Skrining o poglavlju 3 koji je jutros počeo u Briselu predstavlja dokaz da predstojeći izbori ne ometaju proces evropskih integracija Srbije, izjavila je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

“Ovaj skrining je za mene jako važan, jer je prvi nakon raspisivanja izbora i potvrđuje da nema zaustavljanja ni promene plana aktivnosti u evropskim integracijama koji je zacrtan do marta 2015,” rekla je Mišcević novinarima u pauzi skrininga o poglavlju 3.

“Tema ovog poglavlja je usklađenost kvalifikacija i sloboda pružanja usluga, objasnila je ona, dodajući da su ta pitanja veoma važna, jer obezbeđuju da oni koji sutra budu tražili posao u članicama EU ispunjavaju neophodne uslove.

Skrining je proces procene usklađenosti zakona i propisa zemlje kandidata sa pravilima EU, a Srbija je dosad uspešno privela kraju skrininge za poglavlja 23, 24, 32, 2 i 35, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, policiju, kontrolu finansija, slobodu kretanja radnika i proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

“Poglavlje 3 nije politički osetljivo, ali je tehnički veoma zahtevno”, ocenila je Miščević.

Tanja Matić, državna sekretarka u ministarstvu unutrašnje i spoljne tgovine i telekomunikacija, koja je ujedno i predsedavajuća radne grupe za poglavlje 3, je izjavila da je reč o poglavlju koje je izuzetno važno kako za Srbiju, tako i za EU.

“Razgovarali smo o uzajamnom priznavanju tehničkih kvalifikacija za profesije kao što su doktori, zubari, arhitekte, farmaceuti itd”, rekla je ona.

Ona je istakla da je za njeno ministarstvo veoma važno predstojeće donošenje direktive o uslugama, kojom se unutrašnje tržište u Srbiji dovodi u sklad sa pravilima koja važe u EU.

“To je nešto što ćemo svakako morati da izradimo i sastavimo do kraja ove godine”, ukazala je Matić.

Predstojeća runda skrininga zakazana je već za sledeću nedelju, a biće reči o poglavlju 12, koje se odnosi na bezbednost hrane i fitosanitarnu inspekciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: