Mrkić na samitu u Adis Abebi

Adis Beba, Beograd -- Šef diplomatije Ivan Mrkić razgovarao sa brojnim zvaničnicima i učesnicima Samita Afričke unije o mogućnostima unapređenja saradnje Srbije i zemalja tog regiona

Izvor: Tanjug
Podeli

Na marginama dvodnevnog Samita u Adis Abebi, koji je danas počeo u glavnom gradu Etiopije, ministar Mrkić imao je bilateralne susrete sa predsednicima Zambije i Zimbabvea, ministrima inostranih poslova Kenije, Gane, Alžira, Sao Tome i Principe, Angole, Obale Slonovače i Senegala, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On se, kako se dodaje, sastao i sa šefom delegacije Novog Zelanda i državnim sekretarom ministarstva spoljnih poslova Švedske.

Tokom jučerašnjeg dana Mrkić je razgovarao sa ministrima inostranih poslova Somalije i Libije.

Teme razgovora bile su saradnja u oblastima obrazovanja, poljoprivrede i mera bezbednosti, uz podsećanje na tradicionalno dobre odnose naše zemlje sa ovim afričkim državama.

U svim susretima pokrenuta su i pitanja konkretne privredne saradnje, dodaje se u saopštenju.

Mrkić će se sutra sastati sa potpredsednikom Komisije Afričke unije Erastusom Mvenčom kako bi razmotrili tekst Sporazuma o saradnji Republike Srbije i Afričke unije.

Srbija ima ulogu posmatrača u Afričkoj uniji, a kako je Mrkić ranije rekao Tanjugu, poruke koje srpska delegacija bude iznela na samitu biće uključene u zvanična dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 236 idi na stranu