Opozicija traži ostavku Janukoviča

Predstavnici ukrajinske opozicije izneli su nove zahteve: ostavku predsednika Viktora Janukoviča i amnestiju za uhapšene aktiviste.

Izvor: B92

Sreda, 29.01.2014.

09:47

Default images

Pred današnju vanrednu sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o amnestiji, lider opozicione partije UDAR i jedan od vođa antivladinih protesta Vitalij Kličko izjavio je da će predstavnici opozicije na zasedanju Vrhovne Rade tražiti potpunu promenu vlasti i vanredne predsedničke izbore, preneo je Itar-Taš.

"Mikola Azarov (premijer) je trebalo da podnese ostavku još pre dva meseca....sada bi logičan korak bila ostavka Viktora Janukoviča", rekao je svetski bokserski šampion Kličko obraćajući se demonstrantima, navodi AFP.

Ostavka Azarova "bio je značajan, ali zakasneli korak", rekao je predsednik partije Otadžbina Arsenij Jacenjuk, koji je odbio ponudu Janukoviča da bude premijer.

I bivša premijerka Julija Timošenko, za koju opozicija tvrdi da je u zatvoru zbog političke osvete Janukoviča, rekla je u utorak da je ostavka vlade "prvi stvaran rezultat borbe naroda koji je izašao na ulice", ali i dodala da to nije dovoljno. "Ne zaustavljajte se!", poručila je Timošenko demonstrantima.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton će u Kijevu razgovarati o načinima da se prevaziđe kriza, dok je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio Zapad da se ne meša u ukrajinske unutrašnje poslove.

I SAD pomno prate događaje u Ukrajini: američki potpredsednik Džozef Bajden je razgovarao telefonom s Janukovičem a predsednik Barak Obama podržao demonstrante.

Ukrajinski poslanici u utorak, prvog dana vanredne sednice, nisu uspeli da glasaju o amnestiji za pritvorene opozicione aktiviste jer su vlasti insistirale na tome da demonstranti prethodno napuste javne zgrade koje drže pod opsadom i ulice Kijeva.

"Mi na to ne pristajemo. Zbog toga će Vrhovna Rada ponovo zasedati u sredu. Ipak, shvatamo da narod očekuje mnogo više nego ostavku vlade. Zbog toga će glavni korak biti da se obezbedi potpuna promena vlasti i predsednički izbori", rekao je Kličko na jučerašnjem protestu na Trgu nezavisnosti u Kijevu.

Više desetina aktivista uhapšeno je otkako su 19. januara izbili sukobi policije i demonstranata, u kojima je ubijeno troje ljudi.

U pokušaju da se reši kriza, juče su ostavku podneli ukrajinski premijer, blizak Janukoviču i ceo njegov kabinet. Do imenovanja nove vlade, ministri će nastaviti da rade u tehničkom mandatu a dužnost privremenog premijera preuzeće Sergij Arbuzov.

Pojedini analitičari pominju mogućnost da novi premijer bude tajkun blizak opoziciji Petro Porošenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: