Šta se krije iza hapšenja Ivanovića

Kosovska Mitrovica -- Advokat Olivera Ivanovića kaže da optužbe protiv njegovog klijenta nemaju smisla što ga, kako ističe, navodi da je reč o politički motivisanom postupku.

Izvor: B92
Podeli

Advokat Nebojša Vlajić kazao je za B92 da se lider Građanske inicijatove SDP tereti da je kao komandir policije naredio ubistva određenih Albanaca, a da je drugu grupu isterivao ili likvidirao iz stanova, što je apsolutno smešno iz više razloga.

Najpre, kako objašnjava Vlajić, Ivanović je tokom rata bio civilno lice te nije mogao da ima nikakvu takvu ulogu koju navodi tužilaštvo- da je kao komandir policije naredio ubistva određenih Albanaca. "I ja sam potpuno siguran da nema ni Albanca koji u to veruje", dodao je on.

Inače, danas ističe rok za prijavljivanje kandidata za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice, na ponovljenim izborima koji su zakazani za 23. februar, jer izabrani gradonačelnik Krstimir Pantić nije hteo da potpiše svečanu izjavu na kojoj su bile oznake kosovske državnosti. Njegov protivkandidat na prethodnim izborima bio je upravo Ivanović. Međutim, juče je u kosovskoj policiji saslušan i Pantić, navodno zbog jednog fizičkog napada.

"Što se tiče drugog dela koji mu se stavlja na teret, da je naređivao da se neki Albanci ili isele ili likvidiraju iz stanova, što apsolutno nema veze sa istinom i postoje stotine dokaza koji govore suprotno", rekao je on.

Na pitaje kako je proteklo saslušanje Ivanovića i da li je on kaop advokat mogao da sazna kojim dokazima tužilaštvo raspolaže, Vlajić kaže da u ovoj fazi postupka tužilac nije dužan da odbrani pokaže dokaze kojima raspolaže, ali dodaje da je jasno da mora da dokaže da određeni stepen sumnje i postoji. "Međutim, ono što je aspolutno neprihvatljivo su izjave svedoka koji su većinom Albanci , ako ne i sto posto", istiće Vlajić.

Preman jegovim rečima, prva grupa izjava uzteta je 1999, odnosno 2000. "Dakle neposredno nakon tih navodnih događaja. Ako je to bila sitina i ako su to bili dokazi protiv Ivanovića, postavlja se pitanje zašto on nije optužen tada. On čitav život živi u Kosovskoj Mitrovici i bio je sve to vreme dostupan pravosudnim organima", ističe advokat.

"Što se tiče druge grupe svedoka, to su svedoci koji su svoj iskaz dali pre nekoliko meseci, krajem 2013. Opet se postavlja pitanje, zašto su onda, ako je to što su rekli istina, čekali 14, 15 godina da to kažu. Uzimajući sve u obzir, ja sam uveren da se ovde radi o politički motivisanim optužbama jer ja ne mogu da vidim nikakve zakonske razloge za vođenje ovog postupka i određivanje pritovora", zaključio je Vlajić.

Podsetimo, Lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću, koji je priveden na saslušanje zbog navodnog ratnog zločina, juče je određen jednomesečni pritvor. On je u utorak ujutro odveden u Prištinu u pritvorsku jedinicu.

strana 1 od 122 idi na stranu