Tužilac traži pritvor za Ivanovića

Euleks saopštio da je kosovski tužilac zatražio, posle saslušanja, da se lider građanske liste SDP Oliver Ivanović zadrži u pritvoru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2014.

12:22

Default images

Ivanović je osumnjičen za dva teška krivična dela koja su počinjena 1999. i 2000. godine, u kojima su stradali kosovski Albanci, rekao je njegov advokat Nebojša Vlajić.

Ivanović je zadržan u policiji, a na vest o njegovom hapšenju protestom su reagovali građani, odbornici njegove liste i predstavnici Srba sa severa KiM.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović danas je u južnom delu Kosovske Mitrovice dao izjavu tužiocu iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.

Građanska lista "Srbija, demokratija, pravda", čiji je Ivanović lider, saopštila je da on nije bio priveden, već da se odazvao na poziv Euleksa da da izjavu u svojstvu građanina.

Saslušanje Ivanovića trajalo je nekoliko sati i završeno je oko 18 sati.

Njegov advokat Nebojša Vlajić rekao je da je Ivanović osumnjičen za dva teška krivična dela koja su počinjena 1999. i 2000. godine, u kojima su stradali kosovski Albanci.

Advokat je odbacio mogućnost Ivanovićeve odgovornosti, a očekuje se zapisnik, nakon čega će biti poznata odluka tužioca.

U SDP smatraju da poziv ima političku svrhu stvaranja ravnoteže sa hapšenjima u albanskoj zajednici i izazivanje straha među Srbima na Kosovu.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević ranije je rekla Tanjugu da je jedna osoba na ispitivanju koje sprovodi tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova u vezi sa navodnim ratnim zločinima.

Prema nepotvrđenim informacijama, Ivanović je pozvan na saslušanje zbog navoda iz 2011. lista "Koha ditore" o tome da se u dosijeu UNMIK-a o ubistvu 10 Albanaca na severu Mitrovice 2000. među osumnjičenima pominje i njegovo ime.

Ivanović je tada te navode odbacio kao besmislene i neosnovane i podsetio da je taj slučaj istraživan 2002. godine, ali da je tužilac UNMIK-a odustao od podizanja optužnice.

Njegov branilac je u kratkoj telefonskoj izjavi kazao da su optužbe na račun Ivanovića besmislene i da su politički motivisane.

"Ipak, nesumnjivo je da za cilj ima i izazivanje straha i nestabilnosti u celokupnoj srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji" navodi lista SDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: