Orbović: Dačić nam je dao obećanje

Više hiljada radnika preduzeća u restrukturiranju iz Kragujevca, Topole i Knića u centru Beograda protestuje protiv ministra privrede Saše Radulovića.

Izvor: B92, Beta

Petak, 24.01.2014.

10:00

Default images

Nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića krenuli su u protestnu šetnju do Skupštine Srbije, Ministarstva privrede i Vlade Srbije. Saobraćaj bio blokiran u delu Nemanjine.

Oni se protive novim zakonskim rešenjima o privatizaciji, stečaju i o radu. Kako su najavili, tražiće povlačenje tih zakona iz skupštinske procedure i smenu ministra Radulovića.

Protest su organizovali Samostalni sindikat metalaca Srbije i Granski sindikat industrije, energije i rudarstva UGS "Nezavisnost".

Predsednik SSSS-a Ljubisav Orbović je rekao je posle sastanka pedstavnika sindikata sa premijerom Srbije Ivica Dačić da im je obećano da se zakoni o stečaju i privatizaciji neće naći na dnevnom redu Skupštine dok se o njima ne izjasni Socijalno-ekonomski savet.

Što se tiče nacrta zakona o radu, rečeno im je da će proces izmena i dopuna praktično krenuti iznova, naveo je on. Orbović je rekao okupljenim radnicima da im je Dačić poručio da će na prvoj sednici Vlade obavestiti članove vlade o tom zahtevu. Sastanak je trajao nešto više od sat vremena.

Razgovorom sindikata sa premijerom, praktično je okončan današnji protest sindkata i radnika preduzeća u restrukturiranju, u kome je učestvovalo nekoliko hiljada radnika iz Srbije.

Više hiljada radnika koji su čekali ispred Vlade ishod razgovora razišli su se nešto posle 15 časova.. Zbog protesta je na oko sat vremena bio obustavljen saobraćaj u Nemanjinij ulici, u delu od sedišta Vlade Srbije ka Železničkoj stanici.
Beta
Prehodno su se okupili na Trgu Nikole Pašića, gde je na početku protesta puštena "Internacionala". Protestna kolona radnika na putu do Vlade prošla je pored Skupštine Srbije i Ministarstva privrede, gde su radnici pozivali Radulovića da izađe pred njih.

Po rečima predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zorana Vujovića, na protest u Beograd iz više gradova u Srbiji doputovali su radnici u 50 autobusa i nije bilo nikakvih blokada na putevima. On je kazao da sindikati traže smenu Radulovića, jer je "inspirator svih spornih zakona i najodgovorniji je što su oni ušlu u skupštinsku proceduri".

"Nećemo odustati od protesta dok se predlozi zakona ne povuku iz Skupštine", rekao je Vujović i objasnio da se radnici plaše da bi primenom predloženih propisa većina preduzeća u restrukturiranju automatski otišla u stečaj i likvidaciju. Predsednik Sinikadata metalaca Kragujevca Goran Milić rekao je da će današnji troškovi dolaska radnika u Beograd iz Kragujevca iznositi više od milion dinara.

"Oko 720.000 dinara košta iznajmljivanje 17 spratnih autobusa, a na to treba dodati i troškove za kupovinu vode i sendviča za radnike, kao i druge troškove, što će svakako premašiti milion dinara", rekao je Milić u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, ugovor o prevozu radnika Sindikat metalaca Kragujevca je potpisao sa firmom "Spakić turs", koji je obezbedio svoje, ali i autobuse drugih prevoznika.

"Troškove će snositi Sindikat metalaca Kragujevca, ali i sve druge sindikalne organizacije u preduzećima čiji članovi danas učestvuju u protestu, i to srazmerno broju radnika koji su krenuli za Beograd", rekao je Milić.
Beta
Podsetimo, oko 8 časova iz Kragujevca je za Beograd krenulo 17 autobusa i 30 putničkih automobila.

Na protestu učestvuju radnici iz preduzeća Zastava kamioni, 21.oktobar, Energetika, Metal sistemi, grupa Zastava vozila, Zastava oružje, Zastava auto-delovi iz Knića, fabrike koja zapošljava radnike sa invaliditetom Zastava inpro, Livnice iz Topole, kao i iz privatizovanih preduzeća Fijat automobili Srbija, Kovačnica, Tapacirnica, Rap mašine i dr.

Preduzeća u restrukturiranju zapošljavaju oko 50.000 radnika i najviše ih je u metalskoj industriji. Radnici strahuju da će većina tih preduzeća primenom novih predloženih propisa automatski otići u stečaj i likvidaciju.

Sindikati su juče organizovala jednosatni štrajk zaposlenih u preduzećima i ustanovama u Srbiji da bi upozorili Vladu da zakoni ne mogu da se donose bez dijaloga sa sindikatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

223 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: