Konačna lista za "Ženevu 2"

Montre -- Konačna lista zemalja i međunarodnih organizacija učesnica sutrašnje mirovne konferencije Ujedinjenih nacija (UN) o Siriji - "Ženeva dva" objavljena je večeras.

Izvor: Beta
Podeli

Na konferenciji u švajcarskom gradu Montreu će učestvovati predstavnici 39 zemalja, tri međunarodne organizacije kao i delegacije sirijske vlade i sirijske opozicione grupacije Nacionalna koalicija sirijske Revolucije i Oružanih snaga.

Genaralni sekretar UN Ban Ki Mun (Moon) je u poslednjem trenutku povukao poziv Iranu što je bio uslov dela sirijske opozicije okupljene u Nacionalnu koaliciju da ona učestvuje na konferenciji.

Njen zahtev su podržavali Sjedinjene američke države (SAD) i posebno snažno Saudijska Arabija.

Pored sirijskih delagacija na konferrnciji učestvuju sve stalne članice Saveta bezbednost UN, mnoge članice Evropske unije, nekoliko zemalja iz Azije i Južne Amerike, predstavnik Vatikana te predstavnici gotovo svih arapskih zemalja i zemalja koje sirijska kriza direktno pogađa kao što su, na primer Turska, Saudijska Arabija i Liban.

Konferencija je više puta do sada otkazivana, jer nije bilo saglasnosti po mnogim pitanjima - od toga ko će na njoj učestvovati do toga šta je i šta će biti uloga sadašnjeg predsednika Bašara el Asada, odnosno da li će on ostati na vlasti ili će je napustiti odmah po završetku konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 438 idi na stranu