Brisel: Srbija počela pregovore

U zgradi Evropskog saveta u Briselu završena prva svečana međuvladina konferencija kojom je i zvanično Srbija počela pregovore sa EU.

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2014.

00:21

Default images

Premijer Srbije najavio da će druga međuvladina konferencija biti održana 25. juna.

Pre konferencije, delegaciju Beograda, koju predvode premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, dočekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, s kojim je usledio sastanak. Nakon toga, i zvanično je počela međuvladina konfrencija.

"Pohvaljujem Srbiju za napore u reformama i napredak koji je postignut tokom poslednjih godina", kazao je Barozo nakon sastanka sa delegacijom Srbije, navodi se u saopštenju. On je naveo da "građani Srbije imaju snažne evropske težnje" i da će EU nastaviti da podržava Srbiju, korak po korak, na njenom evropskom putu.

Barozo je pozitivno ocenio napore srpske vlade poslednjih meseci u normalizaciji odnosa s Kosovom, "pre i posle istorijskog sporazuma iz aprila 2013. godine". U saopštenju posle sastanka s Dačićem i Vučićem, predsednik Evropske komisije je naveo izazove koji predstoje Srbiji u ključnim oblastima vladavine prava, uključujući reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu administracije, nezavisnost ključnih institucija, slobodu medija i zaštitu manjina.
Foto: Skrin shot www.ec.europa.eu
Nakon sastanka, u Briselu su se medijima obratili evropski komesar za proširenje Štefan File i premijer Srbije Ivica Dačić.

Srbiju su predstavljali predsednik vlade, potpredsednik Aleksandar Vučić, ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić, šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, a EU ministar spoljnih poslova EU Grčke Evangelos Venizelos, evropski komesar za proširenje Štefan File, stalni predstavnici država članica pri EU kao i nekoliko šefova diplomatije EU koji nemaju obavezu da budu na ovom sastanku, ali žele svojim prisustvom da daju veći značaj početku pregovora sa Srbijom.

Tokom sastanka, koji je ceremonijalnog karaktera i koji je trajo do 60 minuta, evropski komesar za proširenje Štefan File predstavio je srpskim zvaničnicima pregovarački okvir. Taj plan rada, koji su odobrili najviši zvaničnici EU, jeste plan po kome će se u narednim godinama pregovarati sa Srbijom. Odmah zatim usledilo je i predstavljanje pregovaračke platforme Srbije.
Foto: Beta/AP
Plan, da podsetimo, podrazumeva da u Srbiji moraju biti sprovedene sveobuhvatne reforme u svim segmentima i podrazumeva potpunu normalizaciju odnosa sa Kosovom. Upravo ti odnosi biće jedan od ključnih merila uspeha Srbije na putu ka članstvu u EU.

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić rekao je da otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU predstavlja veliki, možda i sudbinski dan za Srbiju i uspeh spoljne politike države. "Moguće je da ćemo svi biti u potpunosti svesni ovog dogadjaja u punoj meri tek u dolazećim mesecima možda i godinama", rekao je Mrkić za Tanjug.

Srbija je, prema njegovim rečima, kročila putem napretka, mira i stabilnosti i zbog toga je naišla na priznanje svih članica EU. On je izrazio i zadovoljstvo zbog toga što Srbija ulazi u ceo proces pod grčkim predsedavanjem EU i primetio da su na međuvladinoj konferenciji bili prisutni ministri iz zemalja članica EU kojima prema proceduri tu nije bilo mesto, ali su želeli da se pojave i požele dobrodošlicu Srbiji.

"Posebno mi je drago što su tu bili ministri spoljnih poslova susednih zemalja i time nam pružili najdirektnije i simbolički važnu podršku", rekao je on.
Mrkić je ocenio da ono što se danas dešavalo predstavlja uspeh spoljne politike Srbije. Dan posle međuvladine konferencije, u Briselu će biti održan sastanak o poglavlju 35, koje se odnosi na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Tim sastankom počeće skrininzi u procesu pristupnih pregovora Srbije sa EU.

Ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin biće šef delegacije za pregovore sa EU o Poglavlju 35, koje je posvećeno Kosovu.

Evropska unija i Srbija direktno će razgovarati o Kosovu, bez učešća treće strane.

Povodom početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji danas se u promet pušta nova poštanska marka.

Neuobičajeno mnogo ministara na sastanku

Na prvoj međuvladinoj konferenciji kojom su danas u Briselu formalno počeli pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji učestvovao je i neuobičajeno veliki broj ministara zemalja članica.

Pored evropskog komesara za proširenje Štefana Filea i ministra spoljnih poslova Grčke koja predsedava EU Evangelosa Venizelosa, na
sastanku su učestvovali i šefovi diplomatija Austrije, Hrvatske i Rumunije Sebastijan Kurc, Vesna Pusić i Titus Korlatean.

Na sastanku je učestvovala i mađarska ministarka za evropska pitanja Eniko Đeri, državni ministar Nemačke Mihael Rod i francuski ministar za evropska pitanja Tijeri Repanten.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

236 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: