Fondacija "Slavko Ćuruvija"

Fondacija "Slavko Ćuruvija" koja će se baviti podrškom nezavisnim medijima i istraživačkom novinarstvu uskoro će početi sa radom, piše današnja "Politika".

Izvor: Politika

Nedelja, 19.01.2014.

11:19

Default images

Ćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija Đurica kaže za taj list da će 20. januara na sajtu fondacije biti objavljen konkurs za lokalne medije, a da će 27. marta biti predstavljena fondacija i dobitnici grantova na tom konkursu.

Sticajem okolnosti početak rada fondacije poklopio se s hapšenjem osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije koje je izvršeno 11. aprila 1999. godine, ali Ćuruvija Đurica navodi da na osnivanju fondacije radi godinu i po dana.

"Fokusiraćemo se na podršku lokalnim medijima, jer mislimo da su najugroženiji, pomagaćemo im kroz edukaciju ili finansijsku pomoć. Pomagaćemo istraživačko novinarstvo kroz grantove za projekte i nagradom koja će nositi tatino ime za najbolji projekat", objasnila je ona.

Kako je dodala, oni koju konkurišu za nagradu moraće da zadovolje visoke standarde koje fonadacija postavi, a nagrada se neće obavezno dodeljivati svake godine.

Takođe, predvidjen je i rad sa studentima četvrte godine žurnalistike, a najbolji će dobiti stipendiju fondacije s kojom bi tri meseca radili u inostranstvu, a onda šest meseci u nekoj domaćoj redakciji.

"Tek smo krenuli, malo nas je, petočlani upravni odbor, izvršni direktor i ja. Radimo svi mnogo na ostvarenju ove ideje u koju verujemo. Ono što me raduje je da su mnogi prepoznali ovo kao zaista dobru ideju, ali i neophodnost. Želim da se na ovaj nacin nastavi tatin pristup poslu i nastavi rad na njegovoj viziji o tome kakvo novinarstvo treba da postoji", rekla je Ćuruvija-Đurica.

Ona je dodala da je za sada podršku dala Fondacija "Braća Rokfeler" iz Njujorka.

Fondaciju su osnovale Jelena Ćuruvija Đurica, Vukosava Crnjanski Šabović, a njoj će se pridružiti i Slavkov sin Rade Ćuruvija kada se vrati iz SAD gde trenutno živi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: