"Malo je prostora za pregovaranje"

London -- Početak pregovora o članstvu Srbije u EU je važan događaj, ali vlasti moraju da se što pre posvete sprovođenju bolnih reformi, ocenio Džejms Ker-Lindzi.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Vlada mora da bude iskrena sa građanima u vezi sa procesom pristupanja EU. Bez obzira što je početak pregovora o prijemu Srbije važan događaj, time se označava i početak veoma dugog i teškog procesa", objašnjava u izjavi za Tanjug britanski stručnjak za Balkan.

On smatra da Vlada Srbije mora i sama da se obaveže da što pre počne da sprovodi bolne reforme "bez vođenja političkih rasprava".

Osvrnuvši se na proces prijema novih članica u EU, Ker-Lindzi je naveo da, iako se taj proces naziva pregovaranjem, to "nije tačno" jer, kako kaže, ima malo manevarskog prostora za pregovaranje.

"Zapravo je istina da jedini manevarski prostor postoji oko toga kad zakoni moraju da budu usvojeni. U nekim slučajevima postoji prostor za odlaganje, ali izuzetno je retko da se zemlja u potpunosti poštedi od uslova koje mora da ispuni", naveo je britanski stručnjak.

Viši naučni saradnik Londonske škole ekonomije i politike ima poruku i za šeficu pregovaračkog tima Srbije Tanju Miščević.

"Kao neko ko je pažljivo pratio procese proširenja, najbolji savet za šeficu pregovaračkog tima bio bi da 'svoje bitke pažljivo i umereno bira'", naveo je on.

Kako kaže, "u većini slučajeva, bolje je koncentrisati se na to da se posao što pre obavi kako bi se dosegle prednosti punopravnog članstva".

"U godinama koje dolaze, na skoro svaki aspekt života ljudi u Srbiji uticaće stotine novih zakona koji će morati da budu usvojeni kako bi se osiguralo da zemlja ispunjava uslove za članstvo u EU", navodi on.

Dok će veći broj ovih zakona, kako kaže Ker-Lindzi, u konačnom ishodu uticati na značajno poboljšanje u svakodnevnom životu srpskih građana, mnoge od tih mera neće biti popularne.

"Vlada će morati da bude spremna na to", istakao je on.

Ker-Lindzi napominje da će "pitanje Kosova biti ključni element celokupnog procesa pristupanja".

"Tu će morati da budu vođeni važni razgovori o tome kako će to biti rešeno", rekao je Ker-Lindzi.

On je, međutim, podvukao da će i to pitanje biti "samo jedno od celokupnog broja teških problema sa kojima će se Srbija suočiti".

Evropska unija

strana 1 od 38 idi na stranu